Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Filmfárum - to jsou tvůrčí filmové dílny v broumovském klášteře
banner

Filmfárum - to jsou tvůrčí filmové dílny v broumovském klášteře

René Herzán

Neděle, 4. května 2014

Filmfárum - to jsou tvůrčí filmové dílny v broumovském klášteře

Filmfárum není jen slovní hříčkou na motivy Werichova Fimfára. Jsou to tvůrčí filmové dílny, které od minulého týdne vede v broumovském klášteře, a v rámci doprovodného programu výstavy Play Broumovsko, režisérka a scénáristka Lenka Wimmerová. Filmfárum je novým programem vznikajícího vzdělávacího centra při broumovském klášteře v rámci grantu Rok jinak Nadace Vodafone. Lenka Wimmerová povede dílny do konce roku, ale i po skončení jejího Roku jinak Filmfárum v Broumově zůstane.

"Filmové dílny jsou určeny především dětem základních a středních škol a náplň se liší podle věku, zkušenosti a nálady účastníků. Nejedná se o vyučovací hodiny, na to mají děti školu. Jsou to tvůrčí dílny, tedy se v nich tvoří. Děti se v malých filmových štábech samozřejmě leccos naučí, ale klíčem k poznání, které si z dílny odnesou, je tvorba, nikoli teorie," řekla Lenka Wimmerová.

Jako první se Filmfára zúčastnily třetí třídy broumovské Masarykovy základní školy. "Celé dopoledne bylo naplněno tvůrčí prací v malých filmových štábech, kde se pod vedením paní režisérky děti snažily "oživit" neživé věci a odkrývaly tajemství filmových triků a díky tomu dospěly postupně k poznání, že vše ve filmu nemusí být takové, jaké se na první pohled zdá," komentovala účast žáků své třídy učitelka Květa Golová.


Právě na rozkrývání filmové iluze se chce Lenka Wimmerová ve Filmfáru zaměřit. Věří, že v dnešním světě, kde filmové médium hraje důležitou roli při utváření světonázoru, je důležité mladým lidem jasně ukázat, že film není skutečnost. "Rozkrytím iluze sleduji důležitý cíl: rozvoj kritického myšlení a kritického odstupu od skutečností, které film lidem sděluje," říká Lenka Wimmerová.

A jak se pilotní dílny Filmfára líbily dětem samotným? Podle jejich učitelek byly děti
jednotlivými "filmovými cvičeními" nadšené a osvojily si i některé slangové a odborné filmové výrazy. Dokladem jejich zájmu jsou písemná vyjádření a dokonce samostatná tvorba, kterou zveřejňujeme na Našem Broumovsku v kategorii Názory.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)