Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Filmový horolezecký festival v Teplicích nad Metují přilákal do města tisíce návštěvníků
banner

Filmový horolezecký festival v Teplicích nad Metují přilákal do města tisíce návštěvníků

René Herzán

Středa, 30. srpna 2017

Filmový horolezecký festival v Teplicích nad Metují přilákal do města tisíce návštěvníků

Vyhlášením výsledků a projekcí vítězných filmů v neděli vyvrcholil 34. Horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují. Filmy a bohatý doprovodný program navštívilo tisíce návštěvníků. Hlavní cenu získal rakousko-německý film Dvojité galaxie – Grónský příběh zachycující šílenou kajakářskou misi tří dobrodruhů po Grónsku.

Se svojí výbavou na kiteskiingu vlekli své kajky na divokou vodu přes více než 1000 kilometrů grónského ledovce, aby dosáhli té nejseverněji položené řeky na světě, která se kdy sjížděla.

Cenu za nejlepší horolezecký film získal 18minutový snímek Reel Rock 11: Kluci v Bugaboos. Matt Segal a Will Stanhope vyrazili na cestu hluboko do kanadské divočiny do nechvalně proslulých hor Bugaboo, kde chtějí následovat dlouhou tenkou prasklinu, tak uzoučkou, že se do ní vejdou jen konečky prstů...

Cenu diváků si z Teplic odvezl český snímek The Elements. Země, voda, vzduch - tři živly, tři extrémní sporty, které provozují tři neobyčejní lidé, kteří jim propadli. Čtvrtý živel hoří v každém z nich. Tento snímek získal rovněž i cenu generálního partnera festivalu.

Jako nejlepší přihlášený dokument čtyřčlenná porota vyhlásila český snímek Lezení na písku – sedmdesátá léta. Téměř 33minutový dokument zachycuje lezení v pískovcových oblastech Čech očima Karla Vlčka v letech 1968 až 1973 na fotografiích a nasnímané 16mm kamerou AK 16. Také tento film získal dvě ceny – tu druhou od webu Lezec.cz.

Cenou města ohodnotili Teplice nad Metují film Spradventure zachycující nejznámější duo tradičních spárových lezců na světě, kteří se vloni podívali na český píseček. V Adršpachu se světové spárařské hvězdy - známé jako Wide Boyz (Široký kluci) – vrátili zase do lezecké školy...

Kromě těchto cen ještě porota udělila dvě zvláštní ocenění pro filmy Honba za Niagarou a Reel Rock 11: Dodovo potěšení.

Foto Pavel Borna

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)