Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Galerie výtvarného umění v Náchodě pořádá výtvarnou soutěž pro občany celého Náchodska
banner

Galerie výtvarného umění v Náchodě pořádá výtvarnou soutěž pro občany celého Náchodska

René Herzán

Úterý, 20. října 2015

Galerie výtvarného umění v Náchodě pořádá výtvarnou soutěž pro občany celého Náchodska

Galerie výtvarného umění v Náchodě pořádá již 10. ročník výtvarné soutěže pro občany Náchodska. Letošní vyhlášené téma - Světlo by mělo podnítit obyvatele Náchodska pro vnímání fenoménu světla.

Tak jako lze světlo rozložit do spektra barev, je možné jedno slovo - světlo vnímat v různých významech a souvislostech. Světlo jako životadárný prvek, světlo přirozené proti světlu umělému, vztah vesmírných těles a světla, světlo a stín, apod. Také světlo v uměleckém světě je kapitolou, kterou nelze snadno přehlédnout. Světlo spoluformuje (malba, socha, architektura,...) anebo přímo utváří mnohá díla (fotografie, světelné umění, projekce,...). Zkoumání vztahu místa a světla je také inspirativní. Specifika místní podhorské krajiny a příhraniční oblasti s její pamětí vyzývají k výtvarné tvorbě. Naproti tomu stojí městská krajina s pouličním osvětlením a rozsvícenými okny.

Volba tématu Světla se nám zdá zvláště příhodná pro jubilejní 10. ročník soutěže ze dvou důvodů. Za prvé, světlo je se slavením úzce spojeno. Vzpomeňme na nejstarší rituály, na oslavy spojené s rovnodenností či slunovratem nebo na liturgické slavnosti. Za druhé, rok 2015 byl UNESCEM vyhlášen rokem světla. Oslavují se výročí 1000 let od prvních pojednání o optice nebo 500 let od vynalezení optických vláken. Je snahou vědců přivést laickou veřejnost k pozornosti ke světlu a světelným technologiím a jejich pozitivnímu vlivu na naši budoucnost. Věříme, že zaostřením našich pohledů pro světlo, můžeme odhalit otázky, které nás budou nadále zajímat, podněcovat, či dokonce provokovat k dalšímu vzdělávání a tvorbě.

I když k samotné vernisáži vystavených prací dojde až na počátku roku 2016, hlavní část práce, totiž samotná tvorba bude probíhat v roce 2015, tedy v roce Světla. Odevzdání soutěžních prací proběhne od 1. do 13. prosince 2015.

Přihlášky na soutěž lze stáhnout z webových stránek galerie (www.gvun.cz), na Našem Broumovsku nebo vyzvednout v Informačním centru v Náchodě anebo přímo v Galerii výtvarného umění v Náchodě.

Z nejlepších prací bude uspořádána v GVUN výstava, která bude zahájena 15. ledna 2016 slavnostním vyhlášením výsledků a předáním cen. Výstava potrvá do 28. února 2016.

Soutěž proběhne ve čtyřech kategoriích – děti (do 6 let), děti (7–15 let), mládež (16–18 let), dospělí. Svá díla mohou přihlásit jednotlivci, ne kolektivy. Vyhodnocení prací bude probíhat podle výtvarných oborů: kresba, malba, grafika (klasická i počítačová), fotografie (klasická i digitální), socha (plastika, skulptura, objekt). Z každého oboru v každé věkové kategorii porota vybere tři nejlepší práce.

Dále pak porota určí jednoho absolutního vítěze celé soutěže, kterému bude nabídnuta účast na letošní přehlídce výtvarné tvorby Náchodský výtvarný podzim. Ocenění výtvarníci obdrží zajímavé ceny (výtvarné potřeby, případně publikace o umění). K celému projektu bude vydána doprovodná tiskovina s několika reprodukcemi oceněných soutěžních prací, seznamem zúčastněných autorů a krátkým doprovodným textem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)