Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Grafik Jindřich Růžička získal Cenu Vladimíra Boudníka
banner

Grafik Jindřich Růžička získal Cenu Vladimíra Boudníka

Jan Meier

Pondělí, 9. března 2015

Grafik Jindřich Růžička získal Cenu Vladimíra Boudníka

Nejvyšší ocenění jaké u nás umělecký grafik může získat je Cena Vladimíra Boudníka. Jejím jubilejním, dvacátým laureátem se stal akademický malíř Jindřich Růžička. Oceněný výtvarník se narodil 3. května 1947 v soukromé porodnici v Polici nad Metují. Celé své dětství však prožil Broumově a také v Otovicích, kde s rodiči žil v prázdné celnici takřka v odloučení od světa.

Po ukončení základní školy v Hradební ulici v Broumově studoval na Střední odborné škole výtvarné v Praze a poté, v letech 1968 až 1974, na Akademii výtvarných umění. Broumov, jako své bydliště, definitivně opustil v polovině 60. let. Jeho dílo, ač během půl století prošlo řadou vývojových proměn, je pozoruhodně soudržné. Provází ho zaujetí městskou krajinou a tajemnými, neidentifikovatelnými prostorami, labyrinty a chodbami. Jak sám autor uvádí, právě v těchto motivech se vrací k podprahovým dětským zážitkům z rozlehlé a prázdné budovy otovické celnice.

Porota Ceny V. Boudníka vyzvedla v jeho celoživotním díle zejména linoryty ze 70. a 80. let s jeho charakteristickými "rastry", inspirovanými pohledem na televizní obrazovku. Známe je i z obálek a z ilustrací knih nakladatelství Mladá fronta v 80. letech. V poslední době je výtvarník i tvůrcem osobitých fotografií.

Do rodného kraje se Jindřich Růžička vrací nejen osobně, ale i výstavami svých prací. Zhlédnout je mohli návštěvníci Muzea Broumovska (1985, 1994, 1999, 2003) i zdejší Městské knihovny (2005). Růžičkova rozsáhlá retrospektivní výstava, nazvaná Za horizont paměti, proběhla v Galerii výtvarného umění v Náchodě v roce 2010. Vyšel k ní i stejnojmenný monografický katalog (k dispozici je v Městské knihovně v Broumově).

Místa umělcova dětství se odrážejí také v jeho pozoruhodné literární tvorbě. Své nadreálné, existenciální prózy pod názvy Návrat do města B., Člověk v labyrintu města B., Dům na hranici, Stínohry prchajícího času, Traťová zarážka ad. publikoval v časopisu Broumovsko, Broumovských novinách, revue Souvislosti i ve zmíněném náchodském katalogu. Jeho název Za horizont paměti je pro Růžičkovu výtvarnou i literární tvorbu výstižnou charakteristikou.

Foto Miroslav Otte - grafik Jindřich Růžička při zahájení výstavy v čítárně Městské knihovny v Broumově v roce 2005.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)