Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Hlavní cena teplického Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu míří do Velké Británie
banner

Hlavní cena teplického Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu míří do Velké Británie

René Herzán

Pondělí, 1. září 2014

Hlavní cena teplického Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu míří do Velké Británie

Hlavní cena 31. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují míří do Velké Británie. A svým způsobem i do Walesu, protože film vypráví o horolezci Ioan Doyleovi z Walesu. Filmy českých autorů dostaly Cenu diváka a Cenu generálního partnera festivalu HUDY sport a.s. Bynovec.

Vítězný film Defaid a Dringo, česky nazvaný Horolezec pastevcem, natočil britský režisér Alun Hughes. "Je to krásný příběh Ioana Doylea za Walesu, který ve filmu vystupuje a leze špičkové nejištěné cesty na vápenci, a pak se v jednom okamžiku života rozhodne stát se pastevcem. Je to krásný, čistý a stylový dokument, na jehož vítězství tady na festivalu v Teplicích jsme se jednomyslně shodli všichni v porotě," řekl v neděli při vyhlášení v teplickém kině předseda poroty Alan Formánek.

Nejlepším horolezeckým filmem byl porotou vyhlášen americký snímek režiséra Petera Mortimera Spice girl."Tuto kategorii bylo velmi těžké posuzovat. Těch špičkových lezeckých výkonů ve všech filmech je strašně moc. My jsme to nedokázali nějak objektivně rozseknout, a tak jsme si řekli, co nám z těch filmů tak asi nejvíce utkvělo a co si nejvíce pamatujeme. Shodli jsme se, že Spice girl. A nevíme proč," uvedl další porotce horský vůdce Janek Bednařík.

Do Polska míří Cena za nejlepší dokument od autora Dariusze Załuskeho Two on K2. "Je to příběh ženy a muže, kteří slézají druhou nejvyšší horu K2. Je to také takový příběh lásky a zároveň jsme ocenili práci kamery a režii," řekl Alan Formánek.

Cenu města Teplice nad Metují vyhlásil starosta Milan Brandejs, který nejdřív slíbil pro příští rok lepší parkovací podmínky. "Připravíme větší parkovací plochy. A vy přijeďte autobusem nebo vlakem, ale přijeďte, protože si vás vážíme a máme vás rádi," za což sklidil bouřlivý potlesk zaplněného hlediště. Cenu města dostal devadesátiminutový rakouský film Roraima – lezci ztraceného světa. Je to dokument o německé expedici do venezuelské džungle. Snímek popisuje přátelsví mezi lezci doplněný skvělým horolezeckým výkonem. Podle slov starosty má snímek stejné myšlenky jaké měl zakladatel festivalu Miroslav Šmíd, tedy přátelství, setkávání a lezecké umění.

Cenu diváka získal český film autora Jana Šimánka Hvězdy a pruhy. Cenu předala ředitelka festivalu Marie Jirmannová a rozhodovalo o ní 1 179 hlasů a o vítězství tohoto snímku rozhodlo 190 diváků. Zástupce firmy HUDY sport předal ocenění filmu Huevo autora Ondřeje Švihálka. Zvláštní ocenění poroty si odnesl francouzský snímek Petzl RocTrip Argentina.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)