Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Hvězda Orientu 2017 - v Náchodě se uskuteční již 6. ročník taneční soutěže v orientálních tancích
banner

Hvězda Orientu 2017 - v Náchodě se uskuteční již 6. ročník taneční soutěže v orientálních tancích

René Herzán

Úterý, 17. ledna 2017

Hvězda Orientu 2017 - v Náchodě se uskuteční již 6. ročník taneční soutěže v orientálních tancích

Letos se uskuteční již 6. ročník taneční soutěže v orientálních tancích pro sólistky i skupiny Hvězda Orientu 2017. Soutěžní přehlídku pořádá Středisko volného času Déčko Náchod ve spolupráci s taneční školou SAHAR, kterou založila broumovská rodačka Dana Minaříková. Akce proběhne o víkendu 18. a 19. února v SVČ Déčko Náchod. Na několik otázek odpověděla jedna ze spolupořadatelek Tereza Išová.

Pro koho je soutěž určena?

Těšíme se, že se na soutěž opět sjedou tanečnice a skupiny z celé České a Slovenské republiky, ale očekáváme i účast tanečnic z Polska nebo Německa. Soutěžní přehlídka je nepostupová a je určena pro jednotlivce (sóla), dua, tria i taneční skupiny. Skládá se ze dvou samostatných částí - soutěž dětí a skupin do 18 let (sobota 18.2.) a soutěž dívek od 18 let a dospělých tanečnic (neděle 19.2.). Soutěž bude probíhat podle harmonogramu klasických tanečních soutěží - na sólová vystoupení jsou soutěžící rozděleny v kategoriích: do 7 let, do 10 let, do 15 let atd. Dále pak jsou samostatné kategorie tanec s rekvizitou, skupinová vystoupení, dua a tria, u dospělých kategorie "profesionálek" a nebo folklorní tance Orientu. Novinkou jsou kategorie rodinná dua a tria, kde mohou společně vystupovat např. maminka s dcerou, kategorie bollywood a indické tance a také samostatná kategorie pro skupiny kurzistek.

Porota soutěže je složena vždy z osobností tanečního světa?

Po oba dny budou taneční vystoupení bedlivě pozorovat odbornice na slovo vzaté - tanečnice a lektorky orientálního tance. Tento rok v porotě uvítáme např. Sheylu, Karolínu Idrisovou, Shareefu, Badriyah, ve světě nejuznávanější české břišní tanečnice. Jednou z výhod odborné poroty je na naší soutěži nejen kvalitní posouzení tanečních výkonů, ale také zpětná vazba a rady, o které si může požádat každý soutěžící.

Jak je u nás vnímán orientální tanec?

Orientální tanec je znám spíše pod laickým označením "břišní", ikdyž je to zavádějící označení. Do tance se zapojuje každý kousek našeho těla a na výsledku se podílí dokonce i vlasy nebo oči tanečnice. Orientální tanec je obecně nejvýstižnější název pro údajně nejstarší tanec (5 až 10 tisíc let) na světě a vystihuje jeho podstatu – je to druh tanečního umění typický pro více kultur (od Indie v jihovýchodní Asii až po Maroko a Andalusii v západním Středomoří). Zahrnuje řadu rozmanitých variací, tradičních, folklorních i moderních stylů.

V České republice se orientální tanec těší velké oblibě na kurzech a různých vystoupeních, ale obecné povědomí o něm je často zkresleno "filmovými scénáři". Každá tanečnice je samozřejmě ráda, pokud se její tanec mužům líbí, ale orientální tanec ve své podstatě uctívá prapůvodní ženská božstva, tančen je ženami a určen výhradně pro ženy.

Jak bude soutěž v Náchodském Déčku probíhat?

Kdo chce na vlastní oči poznat krásu orientálního tance a sám se přesvědčit, KTERÁ HVĚZDA ZAZÁŘÍ NEJJASNĚJI, může navštívit taneční přehlídku v průběhu celého víkendu. Program zahajuje po oba dny v 10 hodin, předpokládaný konec je v 18 hodin. Divácké vstupné je 50 korun a platí po celý den. Další informace jsou na www.hvezda-orientu.wz.cz a na tel. 774 223 296 (Tereza Išová).

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)