Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • In omnibus glorificetur Deus aneb Rajhrad v Broumově
banner

In omnibus glorificetur Deus aneb Rajhrad v Broumově

Barbora Trenčanská, Muzeum Broumovska

Neděle, 27. dubna 2014

In omnibus glorificetur Deus aneb Rajhrad v Broumově

V loňském roce se konala u příležitosti 200. výročí povýšení benediktinského kláštera v Rajhradě na samostatné opatství výstava, kterou v rajhradských klášterních prostorách uspořádala Moravská zemská knihovna v Brně.

Rajhrad je nejstarším a dnes jediným benediktinským klášterem na Moravě. Jeho počátky spadají do poloviny 11. století, kdy zde došlo z iniciativy českého knížete Břetislava I. k založení kolegiátní kapituly v čele s proboštem. Rajhrad byl – stejně jako o více jak dvě století později i Broumov – osazen mnichy z benediktinského kláštera na Břevnově. Tato hmotná i duchovní propojenost Rajhradu a Břevnova trvala až do začátku 19. století, kdy se tehdejší rajhradský probošt Řehoř obrátil na císaře Františka I. s žádostí o povýšení kláštera na samostatné opatství. Císař prosbu vyslyšel a 22. března 1813 se klášter osamostatnil a přestal být součástí břevnovsko-broumovského opatství.

Zmiňovaná loňská výstava dokumentovala právě posledních 200 let vývoje rajhradského benediktinského opatství od jeho povýšení až po dnešní dny. Protože předpokládáme, že se k její návštěvě vydal z Broumova do Rajhradu jen málokdo, přičemž by jistě právě s důrazem na obdobný historický vývoj obou klášterů mnoho obyvatel i návštěvníků Broumova zajímala, rozhodli jsme se držet hesla "Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi".

Výstavu s názvem In omnibus glorificetur Deus tak bude možné navštívit ve výstavní síni Muzea Broumovska od 1. května do 20. června 2014 každý den, kromě pondělí, od 8 – 12 a od 13 – 17 hodin. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 1. května od 16 hodin.

Na závěr snad jen drobné vysvětlení k latinskému názvu výstavy. Benedikt z Nursie, zakladatel benediktinského řádu, určil zásady, podle nichž se členové řádu měli řídit. K hlavním patřilo spojení manuální práce a modlitby, chudoby, poslušnosti a pokory. Tento základní princip se také později objevil u řádového hesla: "Ut in omnibus glorificetur Deus. Ora et Labora." – "Aby byl ve všem oslaven Bůh. Modli se a pracuj."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)