Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Jan Meier a Petr Staněk uvedou přednášku na téma výtvarné umění a literatura
banner

Jan Meier a Petr Staněk uvedou přednášku na téma výtvarné umění a literatura

René Herzán

Středa, 30. dubna 2014

Jan Meier a Petr Staněk uvedou přednášku na téma výtvarné umění a literatura

V rámci týdne otevřených dveří broumovské Základní umělecké školy (ZUŠ) se bude konat i několik doprovodných akcí. Jednou z nich bude společná přednáška vedoucího Městské knihovny v Broumově PhDr. Jana Meiera a učitele ZUŠ Petra Staňka na téma výtvarné umění a literatura.

Známý popularizátor knih Jan Meier se zaměří na píšící malíře, životopisy a memoáry, zajímavé edice a vydavatelské řady o umění a tvorbu na pomezí výtvarna a literatury (kaligramy, lettrismus). "Pokud to bude možné, rád bych pustil i nějaké písničky o malířích - např. od Hany Hegerové, Noraha Jonese a Jiřího Suchého," dodává Jan Meier.

Výtvarník, teoretik a historik umění Petr Staněk má o své prezentaci jasnou představu: "O výtvarném umění vychází tolik knih, že těžko nalezneme nějakou konkurenci. Mým záměrem je tuto uměnovědnou literaturu stručně představit - ukázat její druhy, od takzvaně populárně-naučné až po různé typy odborné. Dodnes přežívá předsudek o její nesrozumitelnosti, ale situace je přitom dávno jiná: již od 80. let minulého století se totiž v odborné literatuře výrazně prosazuje tzv. anglosaský způsob postavený na vyprávění... Dále - a to je bezesporu zásadní - jde o samu serióznost toho či onoho literárního zdroje v přehršli všemožných titulů, dnes většinou velmi kvalitně zpracovaných a vytištěných. Pokusím se tedy ukázat, jak se v takové literatuře orientovat. Věřím, že spolu s Honzou Meierem se nám to podaří."

Populárně naučná přednáška Jana Meiera a Petra Staňka se uskuteční v úterý 13. května od 17:30 hodin, v učebně výtvarného oboru na Staré radnici v Broumově.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)