Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Jan Záliš vydal obsáhlou knihu fotografií z broumovského regionu
banner

Jan Záliš vydal obsáhlou knihu fotografií z broumovského regionu

René Herzán

Úterý, 14. května 2013

Jan Záliš vydal obsáhlou knihu fotografií z broumovského regionu

Broumovský fotograf a grafik Jan Záliš v těchto dnech vydal obsáhlou publikaci nazvanou BROUMOVSKO Krajina architektury & architektura krajiny. Autor na 380 obrazových stranách mapuje především kostely v krajině Broumovska.

"V roce 2005 jsem se blíže seznámil s Ing. Otakarem Priknerem, dlouholetým sportovním pilotem místního aeroklubu, se kterým jsem začal pořizovat nevšední letecké snímky krajiny Broumovského výběžku. Vyprávěl mi, že spolu s přítelem, fotografem Horstem Bauerem, chtěli ze země i letecky zachytit stav kostelů na Broumovsku, ukázat jejich souznění s krajinou, a tak přiblížit veřejnosti jedinečnost těchto památek. Smrt Horsta Bauera tuto myšlenku zhatila," v doslovu knihy uvádí Jan Záliš, jak přišel na myšlenku pustit se do přípravy tak obsáhlé knihy.

"Velmi rychle jsem došel k závěru, že bych mohl k realizaci záměru jako fotograf přispět a zde začíná v roce 2005 moje práce. Soubor, který vám kniha představuje, není jen dokumentem, ale i snahou zachytit jak neopakovatelné detaily v interiéru a exteriéru, tak zasazení těchto unikátních staveb v krajině, kde po staletí mají své místo a dotvářejí její krásu. K velké radosti i starosti zároveň byla skutečnost, že se stav kostelů začal očividně měnit k lepšímu, a tak řada z nich je již zachycena v novém důstojném „kabátě". U některých obrázky ukazují neutěšený stav, do kterého je uvrhl minulý režim. Jsem nesmírně rád, že se mi podařilo zdokumentovat i kostely, kterým „režim" nedovolil přežití," dodává Jan Záliš.

Texty a historické fotografie v knize jsou od broumovského historika Miroslava Otteho. Tři kilogramy těžká kniha, vydaná na speciálním sametovém papíře, tak v době připomínání 800 let příchodu benediktinů na Broumovsko, přináší svědectví o historii a současnosti architektury regionu. Knihu je možné koupit v klášterní kavárně Café Dientzenhofer v Broumově, na faře broumovské farnosti u kostela sv. Petra a Pavla a v infocentrech v Broumově, Adršpachu, Teplicích nad Metují, Polici nad Metují, Hronově, Náchodě a České Skalici.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)