Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Jaroslav Soumar inspiruje neobyčejným viděním světa
banner

Jaroslav Soumar inspiruje neobyčejným viděním světa

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 14. března 2019

Jaroslav Soumar inspiruje neobyčejným viděním světa

Polický výtvarník, učitel na Základní umělecké škole, malíř, spisovatel, horolezec... Současná výstava Soumarových kreseb a maleb ve výstavní síni v Zeleném domečku dokládá jeho všestranný talent. Vedle obrazů "jen" pro potěšení jsou zde zvětšené ilustrace k plánovanému slabikáři, obrazy ze skal, které má tak rád, díla, jež by mohla viset v pražské galerii.

Výstava vedle Muzea papírových modelů (MPM) v Polici nad Metují byla otevřená vernisáží ve čtvrtek 7. března a trvá do zahájení další výstavy příští měsíc. Tak už to mají pořadatelé, spolek Apeiron spolu s MPM, pár let zavedeno.

Známý český malíř Jiří Anderle říká, že si malíř namaluje, co chce vidět. Svět Jaroslava Soumara je kouzelný, pohádkový a zajímavý. Jiný než ten náš dnešní. Pohádkový.

Mnozí mají Soumarovy obrázky doma, třeba ve třech jeho knížkách pro děti, které vydal a které jsou pro svoji blízkost dětské duši obrázky i milým textem vyprodané. Další galerie jeho díla zkrášluje webové stránky MPM i jiných organizací. Za zmínku stojí výtvarná úroveň prací žáků jeho i celého výtvarného odboru. To konec konců budou moci všichni návštěvníci Zeleného domečku posoudit sami, protože nadcházející výstava bude prezentovat právě díla žáků polické ZUŠ.

Milé a laskavé obrázky Jaroslava Soumara zaujmou svoji originalitou, dokážou naladit diváka a zlepšit náladu. Svědčí o tom i ohlas za první dny, kdy je výstava za dobrovolné vstupné v době otevření MPM přístupná. Jsem přesvědčen, že by si ji neměli nechat ujít ani rodiče se svými dětmi, jemnou nostalgií některých obrazů s nenápadným dosahem do minulosti se líbí seniorům. Potěší a možná nadchne každého, kdo si udělá chvíli čas a zastaví se na krátké zamyšlení.

Jaroslav Soumar totiž dokáže nejen rozdávat radost a krásu, svojí tvorbou umí nádherně inspirovat. A v dnešní uspěchané a na pozitivní podměty ne moc bohaté době takové zastavení každý potřebujeme. Díky výstavě autora si ho můžeme nad jeho laskavými obrázky dopřát.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)