Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

Filip Dobrovolný

Pátek, 8. února 2013

Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

"Kdo z vás je nepřizpůsobivý? A kdo z vás si myslí, že jeho rodiče jsou nepřizpůsobiví? A kdo z vás chce být nepřizpůsobivý?" Tři otázky, které položila dokumentaristka Kristýna Bartošová, autorka filmu Pod lampou je tma, dětem z Jaroměře a Josefova.

Starosta Jaroměře Jiří Klepsa, známý z kampaně k senátním volbám jako „naštvaný občan“, má jasno. Kdo je „nepřizpůsobivý“ a kdo je „normální“, se přece pozná na první pohled. Nabízí se ale ještě pohled z opačné strany: taneční kroužek pro romské děti vedený energickým mladým Romem Zdeňkem shání prostor. Poloprázdná josefovská kasárna se zdají být ideálním místem. Starosta se ale s tancechtivou mládeží odmítá bavit. Patří podle něj také k „nepřizpůsobivým“.

Na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti, upozorní nadcházející 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

Festival tak reaguje na současný stav společnosti v České republice, v níž narůstají tlaky způsobené ekonomickým vývojem a jeho sociálními dopady i krizí politických autorit. Ačkoli je česká společnost ve srovnání např. se zeměmi západní Evropy velmi homogenní, dokážou si Češi mezi sebou nacházet příležitosti k diskriminaci a vymezování se vůči sobě navzájem. Velké procento lidí automaticky negativně zareaguje nejen na romskou národnost sousedů, ale i na jiný politický názor, příliš hlasitý hovor na ulici, obyvatele jiného města, člověka žijícího alternativním životním stylem.

"Sami jsme překvapeni, kam se situace, která začala nepokoji na Šluknovsku, dokázala v průběhu roku vyvinout. Diskriminační zákony, jako je dočasný zákaz pobytu v novém přestupkovém zákoně, i tón předvolebních kampaní některých prezidentských kandidátů jsou jasným pokračováním Šluknova,"prohlásila ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.

V protikladu k vážnému tématu zvolil Jeden svět pro svůj 15. ročník odlehčenou grafiku se zvířátky. "Na českém dvorku plném slepic není pštros již dávno něčím exotickým. Přesto však českou slepici dokáže naštvat, když vidí, že pštros má větší vajíčka. Začne to nevinnou větou: Nemám nic proti pštrosům, ale... a brzy se jej snaží vyklovat ze dvorku," popsal kreativní myšlenku kampaně František Dečman z agentury Creative Heroes, která vizuální podobu festivalu připravila.

Jeden svět v Polici nad Metují nabídne celkem jedenáct filmů, debaty s tvůrci a aktéry filmů, výstavu, koncert, okýnko s občerstvením. Diváci uvidí mimo jiné film Na sever od slunce. Natočili jej dva norští mladíci, kteří strávili devět měsíců za polárním kruhem, na pláži s ideálními podmínkami pro surfování.

Sobota bude věnována Romům. Kromě již zmíněného snímku Pod lampou je tma bude možné navštívit také projekce filmů Na divokém severu, nového časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové Vojta Lavička – nahoru a dolů a také jediného hraného filmu pod názvem Je to jen vítr. Nedělní projekce snímku Šmejdi otevře téma podvodných „zájezdů“ pro seniory.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se koná v termínu 21. – 24. března v Kolárově divadle v Polici nad Metují.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)