Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Jeden svět do Police nad Metují zavítá 21. až 24. března
banner

Jeden svět do Police nad Metují zavítá 21. až 24. března

Michaela Plhová

Pondělí, 18. března 2019

Jeden svět do Police nad Metují zavítá 21. až 24. března

Na festivalových plakátech se to letos hemží otazníky a vykřičníky, doplňuje je motto Bezpečná blízkost. Z jedné strany to může vypadat, že spolu vykřičníky a otazníky svádí souboj. Z jiné strany se ale ukazuje, že bez ohledu na rozdílnost názoru jsme všichni obyvateli stejného místa, stejného (jednoho) světa.

Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech chce zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko, umět si porozumět a naslouchat.

K zamyšlení nad vlastní identitou, nad osudy lidí žijících na různých místech světa nebo také ve vedlejší ulici letos vyzveme prostřednictvím patnácti dokumentárních filmů, deseti pofilmových debat, šesti filmů ve virtuální realitě, tří výstav a tří dílen.

Páteční večer završí koncert Mária Biháriho a DJ Gadja.cz, doplněné o nadějnou předkapelu Lavutara. Těšit se můžete i na festivalovou kavárnu v režii Láry Fáry nebo festivalovou knihovničku. Třicet procent výtěžku letos věnujeme Dětskému domovu Broumov, díky že přijdete!

Podrobný program najdete na www.jedensvet.cz/2019/police-nad-metuji.

Mário Bihári a DJ Gadjo.cz

Vystoupení všestranného romského hudebníka Mária Biháriho ve spojení s DJ Gadjo.cz skýtá pestrý hudební zážitek. Zatímco dlouholetý moderátor Rádia 1 Martin Juráček, vystupující pod přezdívkou DJ Gadjo.cz, přehrává hudbu z CD nosičů, Mário Bihári do jeho výběru hraje na akordeon. Dohromady jsou perfektně vyladěný tým. Aby taky ne. Mário Bihári je výjimečný umělec. Když v osmi letech oslepl, skončil s atletikou a začal se věnovat hudbě. Vystudoval akordeon a piáno na pražské konzervatoři a jeho talent záhy objevila Zuzana Navarová. S tou koncertoval pod hlavičkou skupiny KOA a písně pro ni také skládal.

Po smrti Zuzany Navarové začal vystupovat sólově a založil skupinu Bachtale Apsa. Spolupracuje nejen s různými hudebníky, ale hraje také v divadle, například s Bárou Hrzánovou. Společně s DJ Gadjo.cz hrají už několik let a jsou oblíbenou dvojící na nejrůznějších festivalech, klubech i oslavách. Čekat od nich můžeme skutečně všechno! Hudbu nejen k poslechu, ale především k jemnému i divokému tanci inspirovanou romskou, balkánskou a další světovou muzikou. A věřte, že to umějí pořádně rozjet! Nenechte si ujít páteční koncert – 22. března od 21 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)