Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Jeden svět on-line a v Polici nad Metují

Michaela Plchová

Pondělí, 10. května 2021

Jeden svět on-line a v Polici nad Metují

Dnes, 10. května začíná on-line Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten se koná již 23 let v Praze a více než 30 českých městech. Vzhledem k přetrvávající pandemii se však mnohé mění. Organizátoři Jednoho světa se museli rozhodnout, jak dál. A tak se Jeden svět – jako mnohé další aktivity – přesouvá na internet. Díky tomu, bude festival letos opravdu jen jeden.

Až do 6. června mohou diváci z celé země vstupovat do on-line prostoru a sledovat dokumenty a živě vysílané debaty. Zároveň se však v mnoha městech organizátoři pokusí uspořádat festival v rámci venkovních projekcí. Vše samozřejmě závisí na epidemiologické situaci.

Téma letošního ročníku může na první poslech působit zvláštně: VYPADÁVÁŠ!. Když si ho však zasadíme do kontextu současného dění, dává hned smysl. Vypadáváš z on-line výuky, vypadáváš z připojení k internetové přednášce, vypadáváš z běžných činností, protože je aktuálně nemůžeš provozovat… Téma, které se dotýká obrovského množství dětí a dospělých na celém světě.

V Polici nad Metují by se měl uskutečnit 10. ročník Jednoho světa na terase Muzea papírových modelů v druhé polovině května. Pro diváky jsou připraveny čtyři dokumenty a doprovodné debaty. Projekce poběží vždy v pátek a sobotu večer, konkrétně ve dnech 21. a 22. května a 28. a 29. května vždy od 20 hodin. Před každým filmem bude debata s hostem, vstupné je 60 korun.

Festival zahájí vizuálně krásný snímek Ponor. Přináší příběh Nizozemky Kiky, která díky otužování a potápění ve velmi chladných vodách i pod ledem dokázala překonat trauma. Sobotní večer pak bude příspěvkem k dlouhodobé debatě o respektujícím přístupu k ženám při porodu. Snímek Neviditelná ukazuje, že to není vždy zvykem. Další víkend zahájí festival již v 19. hodin nezávislá běloruská hudba a naladí tak diváky na snímek Kuráž. Ten velmi jemným způsobem sleduje nezávislou divadelní scénu a loňské demonstrace v Bělorusku a připomíná nám, že tamní bitva nebyla dosud dobojována. Závěrečný sobotní dokument Čhadar, cesta po řece, nás zavede do Himálají na nebezpečnou cestu po řece Čhadar, jejíž kdysi pevnou ledovou pokrývku ovlivňují klimatické změny a ztěžují život místním lidem.

Police nad Metují se též připojí ke streamovaným debatám na webu celorepublikového Jednoho světa. Na výbušné téma vlci v krajině budeme debatovat s režisérem snímku Vlci na hranicích Martinem Pávem 16. května od 17 hodin.

V druhé polovině května uvidíte na plakátovacích plochách v Polici výstavu Práce (bez) budoucnosti - Jak technologie proměňují svět práce. Polický Jeden svět též připravil komentovanou procházku Vyvlastněná Police – Proměna města po komunistickém převratu, kterou si můžete projít spolu s aplikací TourStories kdykoli i po skončení festivalu.

Milí příznivci Jednoho světa, držte nám palce, ať se spolu na konci května potkáme naživo. Těšíme se na vás!

Aktuální informace sledujte na www.jedensvet.cz/2021, www.jedensvet.cz/2021/police-nad-metuji a ww.facebook.com/JedensvetPolicenadMetuji.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)