Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Již po desáté vedly kroky tří vznešených cizinců Broumovem
banner

Již po desáté vedly kroky tří vznešených cizinců Broumovem

Kamil Pelán

Neděle, 6. ledna 2019

Již po desáté vedly kroky tří vznešených cizinců Broumovem

Již po desáté vedly kroky tří vznešených cizinců naším městem. Již po desáté vonělo na náměstí kadidlo, již po desáté přivítal poutníky starosta, nad jesličkami se rozzářila hvězda, králové se klaněli a předali své dary. Ano, po desáté jsme v tříkrálovém čase i v Broumově na náměstí mohli sledovat a z úst poutníka slyšet dávný příběh tak, jak ho zachytili Ježíšovi současníci do svých evangelií.

A nejen to. Vznešenost dodávaly žestě se skladbami Adeste fideles a Fanfárou Tří králů, lidskou blízkost naopak děti v roli andělů a pastýřů, zpěv koled dětského sboru a v neposlední řadě i oslík s dalšími živými zvířaty.

Letošní průvod měl ale také výjimečné pokračování. Stalo se zvykem, že po průvodu je možné prohlédnout si v děkanském kostele krásný betlém, o němž se dlouho nevědělo kdo a kdy ho vyřezal. A právě při příležitosti letošního průvodu zazněla odpověď na tyto otázky z úst nejpovolanějších. Do Broumova zavítaly neteře autora betlému Metoděje Floriána paní Karla Nixová a Magdaléna Křenková.

V rámci tříkrálového koncertu učitelů ZUŠ přímo u betléma seznámily přítomné s tvorbou a životem svého strýce a jako důkaz o autorství přivezly fotografie figurek z Floriánových betlémů - podobnost s našimi nikoho nemohla nechat na pochybách. Do svých betlémů vtělil Metoděj Florián často skutečné lidi, a tak postavička sedícího muže s hlavou v dlaních a kloboukem zpodobňuje "kmotříčka", muže, který byl kmotrem všech dvanácti sourozenců Floriánových. Tuto nezaměnitelnou figurku broumovského betléma také naleznete v tvorbě zmiňovaného autora vícekrát. Budiž tedy i ona důkazem, že broumovský betlém se řadí k těm vzácným, vytvořeným rukou Metoděje Floriana.

Čas Tří králů je časem darů, k darům neodlučitelně patří vděčnost, poděkování - chtěl bych proto poděkovat městu, ZUŠ a farnosti Broumov za organizaci, firmě Wenet za zapůjčení zvířat a všem lidem, kteří Tříkrálovému průvodu věnovali svůj čas, úsilí a um a povinšovat šťastný rok 2019!

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)