Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Jmenuje se Adéla Jenková a malba je její velkou vášní
banner

Jmenuje se Adéla Jenková a malba je její velkou vášní

Kateřina Agnolozzi

Pondělí, 4. ledna 2021

Jmenuje se Adéla Jenková a malba je její velkou vášní

Adélo, řekněte nám něco o sobě. Jak jste k malování přišla? Od svých sedmi let až do maturity jsem chodila do ZUŠ v Polici nad Metují do výtvarky, kterou to vše začalo. Prostě jsem to tam milovala. Vyzkoušela jsem si různé techniky kreslení i malování a nakonec jsem si vybrala olejomalbu, která je stále mou nejoblíbenější.

Vzpomínáte si na svůj první obraz?

Mým prvním obrázkem, asi ve třinácti letech, je snaha o realistický obrázek studánky v Machově, pak jsem se ale dala na abstrakci, což bylo pro mě jednodušší a zábavnější. U té často zůstávám a je to styl, který mě nejvíc naplňuje a nabíjí krásnou a pozitivní energií. Ráda vymýšlím různé barevné kombinace a tvary. Někdy dopředu ani nevím, jakou barvou začnu, jaký udělám tah... někdy prostě nic neplánuju. Vezmu plátno a začnu s barvou, na kterou mám náladu, začnu malovat prostě to, co cítím. Někdy mám dopředu představu alespoň o barvě nebo o tom, co by to mělo vyjadřovat. Je to pro mě relax a terapie.

Slyšela jsem, že jste studovala v Praze a pak cestovala. Kde jste všude byla?

Když jsem šla na vysokou do Prahy, moc času na malování nezbylo. Během těch pěti let jsem namalovala asi jen tři obrázky. Po dlouhé době jsem zas namalovala krajinku a abstrakce byla ovlivněna Erasmem ve Španělsku. Po škole jsem odjela cestovat do Kanady, Ameriky a na Havaj, kde se zrodily jedny z mých posledních obrázků a také, dalo by se říct, můj další styl – pojmenovala bych ho sci-fi realismus. V těchto obrázkách z cest je zachyceno vždycky nějaké místo a ještě to, jak to místo vidím já nebo jak bych to chtěla vidět. Vloni jsem byla v Indonésii a zapojila se do projektu ochrany želv. Zapojit se může každý, stačí se podívat na www.chranimemorskezelvy.cz.

Letos jste získala značku "Broumovsko – regionální produkt" – co to pro Vás znamená?

O krajinky Broumovska je zájem a není se čemu divit. Vždyť právě ta naše krajina je tou nejkrásnější. Věnuji se již také akvarelu a mimo obrazů vytvářím i vzory k potisku látky. Nejen krajinky nechávám také tisknout na plecháčky a ve spolupráci se SPŠ Otty Wichterleho vzniklo 12 různých pohledů Broumovska. Chtěla bych mít více výstav a potkávat se s lidmi na trzích a jarmarcích. Myslím si, že tato značka regionálního produktu mě může pomoci v propagaci. Díky spolupráci s koordinátorkou projektu vím o všech akcích v regionu, kterých bych se mohla účastnit. Dokonce mi chodí i pozvánky do jiných regionů. Snad se doba brzy zlepší.

Citace: "Umělec by asi měl mít svůj styl – jeho obrazy by měly mít něco společného. Když se nad tím zamyslím, stejným znakem všech mých obrázků je sytá výrazná barva a to, že je v každém kousek mě. Nesnažím se krajiny namalovat realisticky přesně podle fotky. Chci, aby bylo vidět, že jde o malbu, a snažím se tam vždy přidat něco, co obraz udělá kouzelným."

Více o držitelích certifikátu "Broumovsko – regionální produkt" na www.broumovsko.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)