Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Josef Kleiner: Jestli to není pravda, tak je to fakt skvěle vymyšlený!
banner

Josef Kleiner: Jestli to není pravda, tak je to fakt skvěle vymyšlený!

Martina Váňová

Středa, 4. dubna 2018

Josef Kleiner: Jestli to není pravda, tak je to fakt skvěle vymyšlený!

MgA. Josef Kleiner (*1989), který vyrostl v Bukovici a v současné době žije v Jaroměři, je autor, jež se věnuje malbě, grafice, kresbě a ilustraci.

Po absolvování oboru grafika na střední škole ve Velkém Poříčí ho jeho další cesta zavedla do černého města, kde studoval v ateliéru malby profesora ak. mal. Daniela Balabána (nar. 1957) na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě. Balabán je klíčovou osobností světa českého umění od poloviny osmdesátých let a Josef Kleiner se v jeho ateliéru hodně naučil. Zajímala ho především lidská figura, vyzkoušel si práci v cyklech a pohyboval se na pomezí konceptu. Vyzkoušel si i happening s fotografem Adolfem Hejnou z Červeného Kostelce. V současné době rád experimentuje s materiály. Maluje na sklo, na plech, používá různé hrubosti pláten. Kombinuje techniky a vše podřizuje myšlence, námětu a své představě a tak jeho obrazy nemají často standartní tvar obdélníku nebo čtverce. Nenechává se spoutat formou a zběhlými rituály.

První jeho výstava v Polici nad Metují byla v rámci projektu Pellyho terasa 2012. Název výstavy Jahodový salát zněl letně a trefně. Představil své školské práce, ale i řadu námětů z Bukovice a okolí. Jedno z hlavních témat výstavy byly portréty Markéty. Dnešní manželky Josefa Kleinera.

Obraz s názvem Jahodový salát můžete vidět u Muzea papírových modelů, kde nedávno vznikl nový výstavní prostor na fasádě budovy – Vitrína.

Kleiner má za sebou řadu výstav. Samostatných měl do dnešních dnů více než deset. Namátkou v Brně, Děčíně, Ostravě nebo Boskovicích. Stejně tak se zúčastnil řady výstav skupinových.

Na závěr pár slov Josefa Kleinera. Vlastně jeho odpověď na otázku, co vlastně dělá. "Modeluju představy, představy představ, hnětu barvy, rozpouštím tvary, hledám aroma figur, ostatky statků, pásy světel, stíny slov, studuju dojmy z jam, věže, zvěř, hmyzu hvizd, fascinuje mě hydraulický píst, podlahové topení, cytoplazmatické vědění, matrice vět, lidový svět, zajímají mě makety kostí, losí sliny a prázdné dvory."

Foto archiv autora (Josef Kleiner: On s ní, ona sní, 2016, akryl na plátně, 120 x 80, Josef Kleiner: Na slunci, 2011, akryl na plátně, 120 x 80

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)