Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Josef Voříšek: Nejtěžší je první čára

Mgr. Martina Váňová

Úterý, 27. listopadu 2018

Josef Voříšek: Nejtěžší je první čára

Po celý letošní rok jsem měla možnost na obálce Polického měsíčníku představit zajímavé výtvarníky, kteří v Polici nad Metují žijí, tvoří, nebo se tady narodili. Všichni více či méně získali věhlas i za hranicemi města. Dvanáctým výtvarníkem je Josef Voříšek. Kreslíř, který zachytil Polici nad Metují a Policko neskutečným způsobem. Jeho práci budou obdivovat i další generace.

Josef Voříšek se narodil v roce 1934 ve Vysokém Chvojně, v okrese Pardubice. Ve svých patnácti letech přišel do podniku Veba v Polici nad Metují. Policko si hned zamiloval. Miloval nejen krajinu, ale i práci a lidi. Vebě věnoval veškerou svou energii a sílu a zůstal ji věrný až do roku 1991, kdy musel odejít ze zdravotních důvodů.
Když přemýšlel co dál, čím zaměstnat mysl a ruce, vzpomněl si na léta mládí, kdy jeden rok navštěvoval s partou nadšenců kroužek kreslení a malování pod vedením profesora Dufka z Broumova.

S pochopením a podporou své ženy začal kreslit podle skutečnosti, kterou už dávno odnesl čas, podle fotografií zapůjčených Bohumilem Rolcem, Oldou Plachtou a paní Libuší Jiráskovou (z pozůstalosti po panu Pellym – bratrancem továrníka Pellyho). Zde uplatnil svoji schopnost poměrně věrně reprodukovat skutečnost a svůj textilácký smysl pro detail. Kreslil i na výletech a pobytech v Čechách a na Moravě.

Věnoval se především perokresbám a na řadě obrázků z Police a okolí zachytil domy, které již dávno nestojí. Několik let ilustroval i kroniku města. Originály obrázků věnoval Městu Police nad Metují, které je deponovalo ve Státním okresním archivu v Náchodě.

V roce 2011 Dobrovolný svazek obcí Policka vydal kalendář na rok 2012 pod názvem "Putování časem na Policku rukou Josefa Voříška". V celém kalendáři jsou lavírované kresby pana Voříška z celého Policka. V mnoha domácnostech tento kalendář přetrval do dnes.

Čerpáno z textu k výstavě v roce 2009 ve Staré škole v Polici nad Metují

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)