Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Klášterní Galerie Dům láká na novou výstavu Estetika svádění
banner

Klášterní Galerie Dům láká na novou výstavu Estetika svádění

Martina Váňová, Galerie Dům

Úterý, 16. června 2015

Klášterní Galerie Dům láká na novou výstavu Estetika svádění

V klášterní Galerii Dům v Broumově se v sobotu 13. června uskutečnila vernisáž výstavy s názvem Petr Dub – Estetika svádění. Zároveň byla v prostorách kláštera zahájena výstava dvojice projektů Site Specific autorů Pavla Hoška a Pavla Mrkuse.

Druhá letošní výstava v Galerii Dům s názvem Estetika svádění představuje poslední z autorských cyklů Petra Duba. "Autor jeho prostřednictvím zkoumá vztahy mezi obrazem (malbou), architekturou výstavního prostoru a designem produktů denní potřeby. Projekt si klade za cíl upozornit na naši neschopnost jednoduše kategorizovat přesné hranice mezi jednotlivými složkami současného "vizuálního smogu" a utvářet závazné závěry plynoucí z tohoto stavu," uvedl kurátor výstavy Petr Vaňous. Komentovaná prohlídka výstavy, která potrvá do 2. srpna, se uskuteční v sobotu 20. června.

Spolu s Petrem Dubem vystavují od soboty přímo v prostorách kláštera také umělci Pavel Hošek a Pavel Mrkus v rámci projektu 3x2 PRO KLÁŠTER. "Pavel Hošek vytvořil instalaci ze skleněných linií, se záměrem přimět diváka k pocitu bezčasí, vytržení, nadnesení. Tématem Site Specific Pavla Mrkuse je Paměť s volným přístupem, ta je situovaná do klášterní knihovny. Kniha je zde přestavena jako datový nosič historické paměti evropské civilizace. Význam knihovny určené ke studiu a meditaci je v konfrontaci s digitální projekcí posouván do roviny datového úložiště a funguje jako fyzický disk zaplněný základními filosofickými, teologickými a vědeckými myšlenkami – informacemi, které určovaly a určují vývoj středoevropské kultury. Napětí mezi fyzickou knihou a nehmotnou digitální informací je akcentováno pohybem, rytmem a světlem – hlavními prvky videa jako média času," dodal kurátor Petr Vaňous.

Instalace je možné vidět v rámci prohlídkového okruhu v broumovském klášteře. Letošní program Galerie Dům probíhá v rámci projektu Klášter Broumov – živé evropské centrum kultury a vzdělávání, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)