Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Klid a krásná okolní krajina očišťují mozek

Kateřina Ostradecká, foto archiv VKCB

Úterý, 21. února 2023

Klid a krásná okolní krajina očišťují mozek

Šárka Zahálková a Eliška Říhová jsou únorovými rezidentkami klášterního Literárního domku. Na čem v Broumově pracují? Inspiruje je atmosféra broumovského kláštera? A čím nás překvapí zvukový workshop Ušima, který se bude konat v neděli 26. února v klášteře?

Znáte Broumov a Broumovsko, nebo tu jste díky literární rezidenci úplně poprvé?

Šárka: V Broumově jsem byla poprvé před dvěma třemi lety s naším kolektivem Offcity. Jsme skupinka přátel – umělců, architektů a teoretiků, společně se v různých kontextech věnujeme tématům architektury a veřejného prostoru a rádi společně jezdíme na výlety. Jedním z nich byl právě výlet do Broumova. Od té doby jsem tu byla již několikrát a mám to tu ráda.
Eliška: V Broumově jsem poprvé, ale nedaleko odsud žije část mé rodiny, takže tenhle kraj znám.

 

Na čem v Literárním domku pracujete?

Šárka: S Eliškou nás propojil a dal dohromady Terén – brněnská platforma pro současné performativní umění. Její dramaturg – Lukáš Jiřička (který mimochodem na literární rezidenci v Broumově také pobýval) nám nabídl, zda bychom společně nechtěly zkusit pro Terén něco autorského vytvořit. Nedostaly jsme žádné zadání, jen určitý dramaturgický manifest k pročtení, z něhož Terén ve své praxi vychází – pak už jen volné pole působnosti. 

Eliška: Vymýšlíme společně událost, situaci, performance, která by se měla uskutečnit na podzim v Brně. Zatím to vypadá, že se bude odehrávat v bazénu, ve kterém chceme objevovat svět akvabel. Společný pobyt nám mimo jiné umožňuje, se lépe poznat. 

 

Inspiruje vás při práci atmosféra kláštera?

Eliška: Nevnímám, že by prostředí kláštera mělo zásadní inspirační vliv na promýšlení právě tohoto projektu, ale určitě na naši práci a myšlení příznivě působí zdejší klid. V Praze toto ticho absolutně postrádám.
Šárka: Souhlasím. Ten klid a krásná okolní krajina očišťuje mozek a skýtá prostor k rozprostraněné imaginaci. Chvílemi se mi zdá, jako by myšlenky a nápady množství autorek a autorů, kteří zde už pobývali, vzlínaly z okolního zdiva. My je nadechujeme, zpracováváme a do éteru vypouštíme myšlenky nové, které tu ponecháváme pro budoucí obyvatele a obyvatelky. 

 

Jaké budou vaše nejbližší pracovní plány po skončení rezidence?

Eliška: V Praze příští týden začne festival Malá inventura, v jehož programu je také naše inscenace Příchozí, takže mě čeká oprašovací zkouška a mimo to příprava scénického čtení, které by mělo proběhnout 20. března na Malé scéně v Pardubicích.
Šárka: Z Broumova se vracím do Pardubic, kde žiji a pracuji jako kurátorka pro městkou galerii současného umění GAMPA. Později v tomto roce nás čeká stěhování do nových prostor v areálu Automatických mlýnů. Je to poměrně velká věc, a tak mé následující měsíce se budou točit především kolem toho. Mimo to se ale těším, že budeme s Eliškou dále krůček po krůčku uskutečňovat to, co jsme v Broumově započaly.

 

Šárko, mohla bys trochu přiblížit zvukový workshop UŠIMA, který chystáš pro broumovskou veřejnost na neděli 26. února?

Prostřednictvím téhle dílny chci všem jejím účastníkům a účastnicím nabídnout zkušenost z toho, co se stane, když okolní svět začneme vnímat a číst jinak než jen očima. Těm většinou dáváme před ostatními smysly přednost, ale když se do prostoru zaposloucháme, můžeme objevit a zažít spousty věcí, kterých jsme si dosud nevšímali a neuvědomovali si je. Dílna bude tedy hodně procházková a poslouchací. Ostatní si nechám jako překvapení. :)

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)