Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Křinice obsadili výtvarníci. Budou vystavovat, ale také recitovat
banner

Křinice obsadili výtvarníci. Budou vystavovat, ale také recitovat

René Herzán

Středa, 14. května 2014

Křinice obsadili výtvarníci. Budou vystavovat, ale také recitovat

V těchto dnech se v Křinicích koná už druhý Křinický výtvarný plenér, tentokrát s názvem Za krásami Broumovska. Jeho cílem je propagovat Broumovsko a jeho krásy a rozvíjet spolupráci v oblasti kultury s našimi nejbližšími sousedy. Účastníci plenéru svá díla samozřejmě i vystaví pro veřejnost, ale budou také i recitovat.

Letošní plenér navazuje na bohatou tradici mezinárodních výtvarných a interdisciplinárních plenérů v Polsku konaných od roku 1989, jejíž základy položilo zejména ART studio v Mieroszowě pod vedením Henryka Hnatiuka. Plenéry se těší velké oblibě i v dalších městech - Boguszow Gorce, Bielawa, Tarnowke Góry a také u nás v Nové Pace.

"Už několik let se těchto plenérů zúčastňuji jako fotografka a autorka a překladatelka poezie. Měla jsem tak možnost se seznámit jednak s řadou jejich účastníků, ale také s pravidly, na nichž jsou plenéry organizované. Také vím, že krajina kolem Broumova a barokní památky na Broumovsku jsou pro výtvarníky přitažlivé, a tak se mi podařilo pro myšlenku plenérů získat naši paní starostku Libuši Rosovou. Po malém plenéru, který jsem zorganizovala předloni u mě, vyhlásila obec Křinice první plenér a poskytla veškeré zázemí. Plenér byl zaměřen na památky a krajinu v Křinicích a v jejich nejbližším okolí. Zúčastnilo se jej přes dvacet osob a vytvořili přes šedesát obrazů různou technikou. Na konci roku vydala obec Křinice stolní kalendář s barevnými fotografiemi obrazů, já jsem v rámci Dnů poezie vydala knížku akrostichů věnovaných Broumovu, Broumovsku a Křinicím, jejíž výtvarný doprovod tvořily černobílé fotografie plenérových prací, v níž byli zastoupeni všichni účastníci," připomněla vznika a krátkou historii křinických setkání výtvarníků Věra Kopecká.

V tomto roce se plenéru účastní 27 výtvarníků, z toho 16 z Polska. Ti, co zde už byli, pokládají tento plenér za jeden z nejlepších, co do množství a různorodosti výtvarných námětů. Mezi výtvarníky jsou i básníci, účastníci Dnů poezie. To je jeden z důvodů, proč je do programu plenérů zařazen i večer poezie.

"Druhým, podle mě vážnějším důvodem, je spojování různých druhů umění, které je vždy pro obě či více zúčastněných stran podnětné. Mně samotné výtvarníci poskytli nejednu inspiraci," řekla Věra Kopecká.

Večer poezie se uskuteční ve čtvrtek 15. května od 19 hodin v sále křinické školy. Bude mezinárodní, kromě autorů z Čech a Polska přislíbil účast i ukrajinský básník Alexandr Gordon. Večer je otevřený veřejnosti, která je pořadateli srdečně zvána.

Na závěr plenéru, v sobotu 17. května, budou účastníci plenéru vystavovat své práce dopoledne v Broumově v okolí infocentra, za špatného počasí ve vestibulu u infocentra od 9:30 do 11:30 hodin a odpoledne v budově školy v Křinicích od 14 do 17 hodin.

"I na tyto improvizované výstavy občany Broumova a Křinic srdečně zveme, budou se moci osobně s malíři setkat. Řada z nich má mnohaleté zkušenosti a jejich práce jsou známé i za hranicemi. Po 17 hodině bude plenér oficielně zakončen a druhý den se jeho účastníci rozjedou, abychom se setkali na dalších plenérech v Polsku a Německu. Myslím, že i letos se nám podaří připravit kalendář s fotografiemi prací a připravuji také publikaci s portréty účastníků plenéru a Dnů poezie a s verši k těmto portrétům. Autory básní jsou účastníci Dnů poezie. Publikace bude vydána k 15. Dnům poezie v Broumově," dodala Věra Kopecká.

"Já jsem z Podkrkonoší a do Broumova jsem přijela už podruhé, protože tady je fantastické to, že kolem dokola jsou hory. Takže v každou denní dobu je to tak osvětlené, že se dají malovat i modré hory, které jsou v pozadí a jsou fascinující. Je tady prostě moc hezky, je tu zajímavá architektura a hlavně dobří lidé," řekla jedna z účastnic plenéru Eva Šinkmanová z Nové Paky.

"Já tady také nejsem poprvé, jezdil jsem na různá setkání výtvarníků i v minulosti. Dřevěný kostelík na broumovském hřbitově jsem už kreslil skoro dvacetkrát," potvrdil, že kdo sem jednou přijede, tak se musí vracet, Miroslaw Ogiňski z Polska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)