Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Legendární časopis ABC v Muzeu papírových modelů

Legendární časopis ABC v Muzeu papírových modelů

Pavel Frydrych, ředitel Muzea papírových modelů

Pondělí, 27. května 2019

Legendární časopis ABC v Muzeu papírových modelů

Časopis ABC se v minulosti stal synonymem pro papírové modelářství. Sice neměl exkluzivitu na vydávání vystřihovánek, ale co se množství a kvality týče, neměl ve své době konkurenci. Ábíčko a papírové modely se prostě už 57 let rýmuje. A tuto skutečnost odráží nově nainstalovaná expozice v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují.

První vitríny s exponáty, které návštěvník po vstupu do Muzea uvidí, jsou věnovány právě historii vystřihovánek v časopisu ABC. Hned na první pohled zaujme logo časopisu, vytvořené na podstavcích vitrín a uvnitř jsou uložené poklady, kterými Muzeum disponuje. Na nepřehlédnutelném čestném místě stojí sice fyzicky malý, ale historicky ohromný model rakety Vostok 1, kterým v roce 1961 letěl do vesmíru první kosmonaut J. A. Gagarin. Tento asi 10 cm vysoký model je totiž tím prvním papírovým modelem, který se objevil na stránkách ábíčka. Vyšel 4. 7. 1962 a byl uveden, jako prázdninový dárek čtenářům. Model byl převzat z polského časopisu Skrzydlata Polska (nejstarší polský časopis věnovaný letectví, vychází od r. 1930). Autor není znám, úpravu modelu provedl – podle zprávy na konci návodu – tehdejší šéfredaktor Vlastislav Toman.

Vostok 1 ale není jediným unikátem, který expozice Muzea nabízí. Vedle něj stojí totiž 5 autoveteránů z dílny Ladislava Müllera, které vycházely v ábíčku od roku 1969. A nepřehlédnutelným modelem je i slovanský statek z luhačovického zálesí, který je premiérovým počinem lidové architektury v oblasti papírových modelů v časopisu ABC... tedy pokud odhlédneme od českého větrného mlýnu s reklamou Knemix, od L. Müllera, který v expozici stojí hned vedle.

Pod modelem Slovanského statku je podepsána legendární dvojice autorů, spolupracujících s ábíčkem – Pavel Blecha a Richard Vyškovský. Od této autorské dvojice najdeme mezi nejstaršími modely ABC i mnoho dalších – autoveterány, další budovy nebo třeba letadlo.

Nepřehlédnutelným exponátem je autoveterán Laurin & Klement "Petrohrad" autora Jaromíra Svobody. Ta patřila ke krásné sérii veteránů nazvané Fluora rallye. Další nepřehlédnutelnou dvojicí spojenou s časopisem ABC jsou Václav Šorel a František Kobík. Ti pod autorským kódem ŠOK oslnili na začátku sedmdesátých let úžasnými modely fantastických tryskových strojů, ze kterých představuje Muzeum třeba Proudové letadlo ABC. Ale rozsah jejich tvorby byl široký, od architektury přes automobily a traktory třewba k vesmírným sondám nebe přistávacímu modulu "Eagle" z mise Apollo 11 i s postavou sestupujícího Neila Armstronga...

Dalšími modely, které mapují ve zkratce historii papírového modelářství na stránkách ABC jsou třeba Mlékárenská cisterna Miloše Čiháka, která je jeho prvním modelem otištěným v časopise. Není bez zajímavosti, že tahač LIAZ k cisterně udělal ve stejném měřítku Richard Vyškovský.

Prvními modely, které vyšly v ABC se v Muzeu představují i další tvůrci: Ladislav Badalec modelem UNC 060, Michal Antonický modelem Fiat 131 Abarth nebo minibox LIAZ s přívěsem Milana Weinera.

Modelů, které vyšly v ábíčku je v Muzeu nepočítaně. Tato malá ochutnávka si klade za cíl v náznaku zmapovat nejstarší produkci "papíráckého světa" v ABC a vyzdvihnout alespoň pár jmen autorů modelů, kteří během více jak šesti desítek let existence časopisu přispěli svým umem k jeho jménu. A stejně tak lze chápat tuto část expozice jako poděkování všem, kteří se na vydávání ábíčka v uplynulých letech podíleli a kteří podpořili rozvoj a rozmach české a československé scény papírového modelářství.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)