Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Marie Iljašenko představí svoji básnickou prvotinu Osip míří na jih
banner

Marie Iljašenko představí svoji básnickou prvotinu Osip míří na jih

René Herzán

Úterý, 14. února 2017

Marie Iljašenko představí svoji básnickou prvotinu Osip míří na jih

Autorské čtení básnířky, překladatelky a editorky časopisu Labyrint revue je dalším projektem, pod kterým je podepsána spolupráce polického Muzea papírových modelů a BB kavárny. Autorka v první řadě představí svou básnickou prvotinu Osip míří na jih, za kterou byla nominována na cenu Magnesia Litera.

O sbírce Tomáš Gabriel v časopise Host (6/2015) napsal: "Když přemýšlím, co dělá debutovou sbírku Marie Iljašenko Osip míří na jih tak zvláštní, napadá mne, že působí dojmem, jako by byla předčítána nějakou vypravěčkou, jako by celá ta věc s poezií byla ve skutečnosti jen epizodou v nějakém větším, osudovém vyprávění. Vybavuje se mi Šeherezáda a hned potom taková ta babka v okně z Mrazíka. Nejsou tak ovšem psány celé básně, jde spíše o detaily."

Autorka se narodila v Kyjevě, vyrůstala v Polici nad Metují (Město Police nad Metují podpořilo vydání básnické sbírky) a momentálně žije v Praze. Do Police nad Metují se dostala v rámci projektu "Návrat Volyňských Čechů". Rodina dostala možnost vybrat si z několika měst a vybrala si právě Polici. Město a krajina, kde vyrůstala, se odráží i v její tvorbě. V básních lze najít odkazy na horu Ostaš nebo Broumovské stěny.

Martin C. Putna dokonce zdůrazňuje její "mnohovrstevné" kořeny, jako jeden z podstatných vlivů na její tvorbu: "A ano, v jejím Osipovi jsou i živly velmi středoevropské, zejména humor a idea oné ‚rakouské‘ domácké útulnosti, kdežto ‚východní‘ citová expresivita a rozervanost schází. Trvám však na tom, že unikátní literární start Marie Iljašenko je umožněn právě i její ‚dvojdomostí‘." Samozřejmě, že kromě kraje a místa kde vyrůstala, lze v její tvorbě vysledovat i vlivy ruské a světové literatury, které nejsou zcela zanedbatelné.

Ať už je to jakkoliv, poezie má úžasnou schopnost oslovovat lidi napříč společenským i generačním spektrem. A opravdu dobrá poezie nekončí dobou existence či života autora a jeho generace, ale dokáže promlouvat i přes propasti času. Osip mířící na jih má předpoklad stát se básnickou sbírkou, která tohle dokáže. "Až přírodně působí její práce s rýmy a asonancemi, které mají takovou kvalitu a zvučnost, jaká se zrovna povede, jaká se zrovna hodí. Nějakým zázrakem banální rýmy neruší, ale naopak dodávají těm podmanivějším zdání písňové nenucenosti," píše výše zmiňovaný Tomáš Gabriel.

Zda dokáže i v dnešní přetechnizované době poezie oslovit publikum napříč generačním spektrem, se můžou návštěvníci sami přesvědčit 25. února od 18 hodin v polické BB kavárně. Literárním podvečer bude provádět Jáchym Dvořák, zakladatel nakladatelství Labyrint a vydavatel časopisu pro děti chytrých rodičů s názvem Raketa.

Foto Ondřej Lipár

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)