Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Martin Hrnčíř: Věci se dějou!

Matrina Váňová

Neděle, 4. března 2018

Martin Hrnčíř: Věci se dějou!

Martin Hrnčíř stejně, jako Lukáš Cinkanič, je úspěšným absolventem výtvarného oboru ZUŠ Police nad Metují. Polická ZUŠ a především jména jejich úspěšných studentů jsou skloňována nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Výtvarný obor Martin navštěvoval u Jaroslava Soumara a Vladimíra Berana. V této chvíli musím zmínit i dámskou část osazenstva, kterými jsou Dagmar Bořková a Petra Nádaždyová.

Jeho další studia ho přes gymnázium zavedla do Prahy na Literární akademii Josefa Škvoreckého - bakalářský obor Mediální tvorba. A pak v bakalářském a nyní v magisterském studiu pokračuje na Slezské univerzitě v Opavě, obor audiovizuální tvorba.

Martin Hrnčíř je pro mě zajímavou osobností, s lehkostí se pohybuje na pomezí žánrů a nechává se nést na vlně svého zájmu. Hranice? Tak ty Martin nezná, kamarádí se s tužkou i kamerou. Často hranice překračuje i ve skutečnosti, cestování je totiž jeho další vášní. Martin se neustále někde pohybuje, na něčem pracuje, studuje, angažuje se. Jeho jednou z nejčastěji pokládaných otázek je: "Co zrovna čteš?" Spolu s dalšími založil v roce 2013 audiovizuální studio Planeta ryb, které pracuje na nejrůznějších projektech.

Kresba v Jednom kole, je pro mě připomínkou toho, že vše se vším souvisí. Všichni se inspirujeme a ovlivňujeme navzájem a to i mimoděk. To jak se cítíme, na co myslíme nebo co říkáme má ohromnou sílu a na druhého působí. Roztáčíme totiž jen jedno kolo, to společné. Vlastně společné nám všem.

V Polici dobře známe jeho autorský dokumentární film Claviq (2015/2016) vyprávějící o osudu mladého básníka a producenta, který je závislý na hypnoticích. Dokument měl svou projekci spojenou s debatou v Polici v září roku 2016 v restauraci Sokolovna. Claviq i díky filmu a i díky mamince Martina Hrnčíře, Lence Fulkové, v současné době abstinuje. V Polici je vidět Martinova práce každoročně v létě a to už od roku 2014 na každé výlepové ploše. Pro spolek Apeiron tvoří plakáty na akce spojené s letní Terasou nejprve pod názvem Pellyho terasa, nyní Nová Terasa. (S finanční podporou z grantového programu Města Police nad Metují připravuje Apeiron pod názvem Nová Terasa bohatý kulturní program v turistické sezoně v Zeleném domečku vedle Muzea papírových modelů.) Je autorem upoutávky na festival Jeden svět v Polici nad Metují v roce 2013.

Spolupořádal například literárně-mediální festival Literární akademie s názvem "MELA" v květnu v roce 2015. Nebo se podílel na výstavě s názvem "Wärmflasche" v project-house Greenhouse v Berlíně. V současné době je mimo jiné externí redaktor kulturní redakce v Českém rozhlase.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)