Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Mentální prostor a architektura. Přednáška ke končící výstavě v Galerii Dům
banner

Mentální prostor a architektura. Přednáška ke končící výstavě v Galerii Dům

Martina Váňová

Středa, 12. června 2013

Mentální prostor a architektura. Přednáška ke končící výstavě v Galerii Dům

Celodenní promítání v kině bez významu je název výstavy Veronikay Resslové v Galerii Dům v broumovské klášterní zahradě, která v neděli končí. Autorka na sobotu připravila ještě přednášku na téma Mentální prostor a architektura. V Kreslírně bývalého klášterního gymnázia začíná v sobotu v 18 hodin.

Celý název přednášky zní Mentální prostor a architektura/Koncept prázdnoty v abstraktním uměleckém díle v architektuře a vztah abstraktního uměleckého díla v architektuře k jejímu vnitřnímu prázdnému prostoru v období od 2. pol. dvacátého století do současnosti.

Veronika Resslová zkoumá koncept, význam a výskyt tématu „prázdnoty" a „prázdného" prostoru v euroamerickém umění a architektuře od druhé poloviny dvacátého století do současnosti.

Zaměřuje se na vizuální, abstraktní umělecká vyjádření v architektonickém prostoru (malba, světelná projekce, instalace a site – specific instalace v architektuře), která pracují s prázdnotou vnitřního prostoru architektury nebo rozšiřují koncepty vnitřního prostoru architektury v některé z měřitelných kategorií protikladů, jako například čas a bezčasí, prázdnota a plnost, světlo a tma, plocha a hloubka, horizontalita a vertikalita, vnitřek a vnějšek.

Autorka analyzuje způsob, jakým se určité umělecké dílo vztahuje  k prázdnému prostoru architektury ve vztahu k dílům stejného tématu z různých období historie umění a různých kultur a k dobovým konceptům prázdnoty v sociologii, psychologii, filosofii, náboženství a přírodních vědách.     

Práce nemá být uměleckohistorickým ani kritickým přehledem, ale vyhledává a srovnává projevy západního umění od druhé poloviny 20. stol. do současnosti využívající nebo tematizující „prostor sám o sobě" .

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)