Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Městská knihovna v Broumově zve na setkání s držitelem literární Ceny Josefa Škvoreckého za rok 2015 Vladimírem Poštulkou
banner

Městská knihovna v Broumově zve na setkání s držitelem literární Ceny Josefa Škvoreckého za rok 2015 Vladimírem Poštulkou

Jan Meier

Středa, 9. března 2016

Městská knihovna v Broumově zve na setkání s držitelem literární Ceny Josefa Škvoreckého za rok 2015 Vladimírem Poštulkou

Městská knihovna v Broumově vás zve na setkání s držitelem literární Ceny Josefa Škvoreckého za rok 2015, spisovatelem, textařem písní a gastronomickým odborníkem Vladimírem Poštulkou. Setkání se koná v úterý 15. března v 18 hodin.

Cenu Josefa Škvoreckého obdržel za román Hřbitovní kvítí na smetaně. V románu se proplétají tři prameny vyprávění. Především je to autobiografický příběh o mladíkovi, který vyrůstal na Ostravsku, vyučil se kuchařem a odešel do Prahy, kde zpočátku přespával i na hřbitově. Později se stal básníkem a písňovým textařem, prožil mnohá zajímavá setkání, emigroval a zase se vrátil zpět.

V druhé lince knihy spisovatel příběh komentuje, vypráví o svém skutečném životě a uvažuje o tom, jak je literární dílo závislé na postavě autora a zda má čtenář při vnímáni textu mít autorův život na mysli.

V třetí složce knihy autor vypráví množství příběhů slavných spisovatelů. Zaměřuje se na to, jak se do jejich knih promítly temné a často skryté stránky jejich osobností – erotika a sex, alkohol, drogy, nemoci či touha po penězích. Figurují mezi nimi romantičtí básníci, tvůrci fantastické literatury, beatnici, existencialisté, ale i naši anarchisté. Svědectví autor podává také o těch, jež sám dobře znal, například o Václavu Hraběti či Jiřím Muchovi.

Vydal též romány Půdorys harému a Blues pro Stalina a Dějiny pornografie v datech.
Jako písňový textař Vladimír Poštulka od 60. let spolupracoval s celou špičkou našich skladatelů a zpěváků. První jeho píseň, Starý pán, natočila Yvonne Přenosilová, zvlášť proslul texty pro Pavla Bobka (Veď mě dál, cesto má, Pojď stoupat jak dým ad.). Od 90. let se soustavně věnuje psaní o kulinářství a gastronomii.

Setkání s Vladimírem Poštulkou bude pro jeho účastníky ojedinělou možností nahlédnout do zákulisí literatury, populární hudby i gastronomie.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)