Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Miroslav Šimek - Výstava 1M

Pavel Frydrych

Čtvrtek, 19. srpna 2010

Miroslav Šimek - Výstava 1M

 Police nad Metují, Klášter, do 29.8.2010.  Průřez více jak třicetiletým dílem polického autora, člena skupiny 3M. Těžištěm výstavy je ovšem autorova tvorba posledních zhruba deseti let. Starších obrazů vystavuje jen několik, jakoby návštěvníkům pouze naznačoval, kudy vedla jeho cesta k současnému výtvarnému projevu.

Starší, expresivně laděné krajiny a strukturální malby jsou velice kvalitními „kulisami“ pro představení aktuálních prací. Ovšem nelze se u nich nezastavit: je z nich jasně čitelná Šimkova snaha dostat se krajině „pod kůži“, rozpitvat ji a nalézat v ní netušená tajemství. A tyto snahy se odrážejí i v současné, silně impresionisticky laděné tvorbě. Malíř se najednou dívá na krajinu klidnějším okem. Ale neznamená to, že by ustal ve svém zkoumání krajiny. Jen jakoby ve chvějivé nejistotě světel a stínů našel novou pomůcku, nový úhel pohledu na každodennost okolí svého rodného města. Klidnější tvůrčí projev oživuje a zdůrazňuje neustálý neklid krajiny a prchlivost pomíjivé vteřiny světla, ve které ji na svých plátnech zachytil.  Impresivní obrazy ovšem nabízejí i další rovinu: důvěrnou znalost krajiny, krajiny, jenž autora provází celým životem. Skrz zřejmou znalost místa se dostává stále hloub ke kořenům rodného kraje. Z jeho obrazů se dají vytušit dávné i nedávné okamžiky, které se v ní odehrávaly. Dramata i klidné chvíle odpočinku. V oficiálním představení „Výstavy 1M“ se píše: „Výstava obrazů polického rodáka a patriota Mirka Šimka, člena výtvarné skupiny 3M“. To koresponduje s další možností náhledu na jeho obrazy, jenž lze vnímat i jako pohlednice rozesílané návštěvníkům Policka.   Nezbývá než autorovi popřát, aby jeho „Pohlednice“ byly pochopeny a aby se zapsaly do paměti návštěvníků výstavy.

Pavel „Mazal“ Frydrych
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)