Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Na Broumovsku se bude konat mezinárodní Letní škola k barokní architektuře a umění
banner

Na Broumovsku se bude konat mezinárodní Letní škola k barokní architektuře a umění

Jakub Děd, občanské sdružení Omnium

Sobota, 21. února 2015

Na Broumovsku se bude konat mezinárodní Letní škola k barokní architektuře a umění

Na červenec letošního roku se na Broumovsku připravuje mezinárodní Letní škola k barokní architektuře a umění pod názvem Barokní venkovské kostely v kontextu evropské kultury.

Letní školu připravují Ústav dějin umění Akademie věd ČR, Instytut Historii Sztuki Uniwersytetu Wrocławskiego, Římskokatolická farnost v Broumově a občanské sdružení Omnium, ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, Centrem pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Fakultou restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli.

Organizátoři setkání chtějí otevřít prostor pro neformální mezioborovou diskusi o barokních venkovských kostelech v kontextu evropské kultury, zároveň iniciovat výměnu zkušeností mezi odborníky a studenty z oblastí dějin kultury, umění a architektury, dokumentace historických staveb a uměleckých děl, jejich ochrany a restaurování.

"Věříme, že Letní škola umožní navázat nové kontakty, rozvinout tvůrčí dialog mezi účastníky z různých zemí a usnadní tvorbu společných projektů," poznamenal PhDr. Martin Mádl z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, hlavní organizátor tohoto setkání.
Nad Letní školou převzal v těchto dnech záštitu Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS). "Letní škola, zaměřená na téma barokní architektury a umění Broumovska je významnou, pro poznání a záchranu památek důležitou akcí a ČNK ICOMOS záštitu s radostí poskytl," uvedl prof. Václav Girsa, president ČNK ICOMOS.

Účast přislíbili a do přípravy setkání se dále zapojují studenti, pedagogové a odborní pracovníci následujících vysokých škol a institucí: Institut für Kunstgeschichte, Ludwig-Maximilians-Universität, Mnichov; Institute of Art History, Záhřeb; France Stele Institute of Art History, Lublaň; Ústav dejin umenia Slovenskej akadémie vied, Bratislava; Institut für kunst- und musikhistorische Forschungen, Österreichische Akademie der Wissenschaften, Vídeň; Fakulta architektury Českého vysokého učení technického v Praze; Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci; Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně; Katolická teologická fakulta a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)