Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Na prahu podzimu

Jindřich Horkel

Pondělí, 24. října 2011

Na prahu podzimu

V Kreslírně klášterního gymnázia byl v pátek 21. října zahájen 12. ročník Dnů poezie v Broumově. Zúčastnilo se jej 19 autorů z Polska a 19 z Čech a Moravy, kteří svými básněmi přispěli i do sborníku veršů nazvaném Na prahu podzimu.

Zahájení Dnů poezie již tradičně předcházela setkání polských i českých básníků, letos s jednou třídou studentů místního gymnázia a s dětmi ze základních škol. Jak uvedla moderátorka podvečerního setkání Věra Kopecká, i na těchto setkáních zaznívaly podnětné myšlenky. Například na gymnáziu přiblížil básnickou tvorbu studentům polský básník Antoni Matuszkiewicz, žijící na Broumovsku, slovy: „Přírodu je třeba poznávat, hovořit s ní a jejím prostřednictvím poznávat i sebe".

Na začátku autorského čtení básnířek a básníků poděkovala Věra Kopecká starostovi Broumova Milanu Kotrncovi za příspěvek na vydání sborníku veršů Na prahu podzimu. Starosta osobně přítomné přivítal a vyslovil obdiv k jejich tvorbě. Věra Kopecká poděkovala i Janu Školníkovi z Agentury pro rozvoj Broumovska za bezplatný pronájem Kreslírny jak k besedě se studenty, tak k zahájení Dnů poezie a autorskému čtení. Všechny ostatní náklady si hradí účastníci sami.

Autoři vystupovali v abecedním pořadí, a tak se střídala polština s češtinou. Přednes většiny básní byl tak brilantní a dynamický, že téměř nevznikala žádná jazyková bariéra. Jak uvedla Věra Kopecká při představování jednotlivých autorů, jednalo se vesměs o lidi, kteří na broumovských Dnech poezie nebyli poprvé a znali se i z jiných setkání (výtvarné plenéry v Polsku i v Česku, Středisko východočeských spisovatelů a z dalších setkávání).

Jak řekla Věra Kopecká, sama autorka několika sbírek básní a organizátorka všech předchozích ročníků Dnů poezie v Broumově, na organizaci se podíleli kromě ní z polské strany Antoni Matuszkiewicz a Anna Zalewska, z Broumova Miloš Hromádka a Jana Wienerová, která také navrhla obálku sborníku a přispěla k ilustraci. Ostatní použité obrázky ve Sborníku jsou z letního výtvarného plenéru v Křinicích.

Program 12. ročníku Dnů poezie pokračoval v pátek večer a v sobotu dopoledne básnickými dílnami, odpoledne pak volnou prohlídkou po okolí a v sobotu večer návštěvou klavírního koncertu Vladimíra Župana v Kreslírně.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)