Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Na zámku v Adršpachu otevřeli vysokohorskou expozici
banner

Na zámku v Adršpachu otevřeli vysokohorskou expozici

René Herzán

Čtvrtek, 28. srpna 2014

Na zámku v Adršpachu otevřeli vysokohorskou expozici

V Adršpachu byl v květnu po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně otevřen místní zámek a vzhledem k přírodnímu bohatství v Adršpachu a okolí byl zámek věnován horolezcům. V polovině srpna bylo horolezecké muzeum rozšířeno o druhé patro, když byla dokončena vysokohorská expozice.

Vysokohorskou expozici připravil Český horolezecký svaz. Je věnovaná prvopočátkům organizovaného horolezectví v Čechách a jsou v ní zpracovány všechny významné československé a české prvovýstupy v Himálajích (1969 - 2013), které jsou doplněny řadou velkoformátových fotografií.

"Jde o první stálou prezentaci historie horolezectví připravenou Českým horolezeckým svazem. Zpracovány jsou úplné prvopočátky organizovaného českého horolezectví. Věděli jste, že ve druhé polovině 19. století a začátkem 20. století byla Praha jedním z center organizovaného alpinismu v Evropě? Expozice mapuje činnost pražské sekce Německého horolezeckého svazu, Českého odboru Slovinského planinského družstva, prvního zcela samostatného českého spolku - Lezeckého kroužku Prachov a Klubu alpistů československých," představil část expozice manažer cestovního ruchu Adršpach Martin Holman.

Druhá část expozice mapuje všechny významné československé himálajské prvovýstupy, které jsou doplněny řadou velkoformátových fotografií např. M. Albrechta, M. Holečka, J. Nováka, J. Rakoncaje, L. Sulovského, B. Svatoše. V přízemí zámku je expozice historie pískovcového lezení v Adršpašsko - teplických skalách, připravená místními lezci. Zámek je v Dolním Adršpachu a je otevřen denně od 10 do 18 hodin.

Právě dnes v nedalekých Teplicích nad Metují začne 31. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Návštěvníci horolezeckého muzea se tak mohou v Teplicích nad Metují setkat a na vlastní oči vidět hrdiny českého horolezectví, kteří jsou uvedeni v muzejní expozici. V Teplicích nad Metují se objeví řada hostů - Dina Štěrbová, Marek Holeček, účastníci čtyř expedic na Cho Oyu, Lhotse Shar, Everest, Dhaulagiri z roku 1984 Jiří Novák, Petr Schnabl, Joska Rakoncaj, Alena Čepelková, Zdislav Drlík, Jarýk Stejskal, Josef Rybička a Zoltán Demján. Objeví se i horolezec Radek Jaroš, který se nedávno stal 15. horolezcem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)