Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • "Některé uličky Broumova si nezadají se Stínadly," říká komiksová autorka Štěpánka Jislová
banner

"Některé uličky Broumova si nezadají se Stínadly," říká komiksová autorka Štěpánka Jislová

Kateřina Ostradecká

Středa, 13. března 2019

"Některé uličky Broumova si nezadají se Stínadly," říká komiksová autorka Štěpánka Jislová

Počátkem března zavítala do Literárního domku v broumovském klášteře česká ilustrátorka a komiksová autorka Štěpánka Jislová, která své krátké komiksové příběhy publikovala v řadě domácích i zahraničních sborníků. S komiksem Strom vyhrála v roce 2013 soutěž CZ.KOMIKS. Svou tvorbu představí spolu s německým spisovatelem Stephanem Gräfem na Literárním Café, které se uskuteční v úterý 19. března od 17:30 hodin v Městské knihovně Broumov.    

V Broumově jste už téměř dva týdny - překvapilo vás tu něco?

Duch města je rozhodně zajímavý. Všimla jsem si, že je z velké části tvořen opravdu rozlehlými budovami a na druhé straně pitoreskními uličkami, které by si nezadaly se Stínadly. Po bližším přezkoumání se ukázalo, že část domů je prázdná, v kontrastu třeba s barevným náměstím. Zajímalo by mě, jak se tady žije, jak vypadá každodenní život. Ještě nemám prozkoumanou část města kolem autobusového nádraží, ale mám v plánu se tam vydat. Potřebuju si totiž někde zacvičit.

Na čem v Literárním domku pracujete?

Pracuji na knížce s pracovním názvem Rok (bez) vlasů, kterou píše Tereza Drahoňovská. Vypráví její osobní příběh s alopecií, nemocí, která pacienta postupně zbaví veškerého tělesného ochlupení. Jedná se o autoimunitní poruchu, jejíž příčiny je velmi složité objevit. Komiksová knížka bude mít přes sto stránek a probírá i témata českého ezo-byznysu s nadějí nebo symbolickou funkci (ženských) vlasů.

Je pro vás klášterní prostředí inspirující?

Broumovský klášter je pro mě rozhodně inspirující! V první řadě se mi už velmi zalíbil Literární domek, zařízený v jednoduché kombinaci červená-bílá-dřevo. Líbí se mi, že mám 'pro sebe' i klášterní zahrady a nádvoří. Hned na začátku jsme si s přítelem udělali nádherný výlet na Hvězdu, takže podíl na spokojenosti má i místní krajina.

Už jste se stihla seznámit s německým spolu-rezidentem z domku?

Stihli jsme to hned na začátku! Stefan se ve vedlejší místnosti zabývá psaním, ale věnuje se i kresbě a malbě. Je pravda, že většinu času ho vnímám jako proužek světla pode dveřmi jeho pokoje, ale snad časem najdeme příležitost se pořádně seznámit.

A jak vzpomínáte na rezidenční pobyt v Kalifornii? V čem pro vás byl přínosný?

V první řadě to byl zajímavý kulturní šok do sbírky. Státy jsem do té doby znala, stejně jako většina, pouze ze seriálů a televizních zpráv. Hodně mě zaskočilo, jak vypadá kultura individualismu v praxi. Např. skutečně každý má auto, tím pádem pokrytí MHD je minimální a v dálničním pruhu pro sdílená auta nejede nikdo, zatímco vedle vozy o jednom člověku tvoří zácpu. Hlavním přínosem pro mě byl klid na práci a podnětné prostředí. Měla jsem pro sebe pracovnu v jedné z fakult Chapmanské Univerzity a místní profesoři mě aktivně zapojovali do své výuky a života na kampusu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)