Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Nová Terasa 2019 v Polici nad Metují

Pavel Frydrych

Sobota, 25. května 2019

Nová Terasa 2019 v Polici nad Metují

I v letošním roce připravil na léto spolek Apeiron Novou Terasu. A opět se bude na co těšit.

"Terasa" zahájila sezónu 2019 ve čtvrtek 23. května vernisáží výstavy dopisů - koláží "Korespondáž A+K". Dvě výtvarnice, Alena Laufrová z Prahy a Kateřina Kyselica z New Yorku si dva roky posílaly na této trase dopisy - koláže, které budou vystavovat v Zeleném domečku vedle Muzea papírových modelů (Tyršova 345, Police nad Metují).

Sebejistá a nečekaná výstava se 18. června odehraje na terase před Muzeem papírových modelů. Veronika Psotková provede instalaci své zavěšené sochy z cyklu "Klenoty". V rámci vernisáže proběhne projekce a přednáška o autorčině tvorbě.
V Zeleném domečku potom dopisy - koláže vystřídá hyperrealistická malba Jana Petrova. Vystaví obrazy z cyklu "Sedm", které doplní kresbami. "Sedm" je jeho diplomová práce z roku 2011. Jan Petrov je absolventem ZUŠ Police nad Metují a posléze vystudoval AVU v ateliéru Zdeňka Berana. V současné době se věnuje pedagogické činnosti na Art & design Institut v ateliéru Multimédia 3Dgrafika. Výstava začne 27. června.

Od 1. srpna se výstavní prostor v Zeleném domečku rozveselí výstavou "Humor v grafice" známého grafika, člena sdružení Hollar, Jiřího Slívy. Výtvarník oceněný mnoha cenami, který vystavoval na dvou kontinentech, nebo třeba jako spolupracovník legendárního časopisu Dikobraz. Výstava potrvá do 1. září. Ale Nová Terasa 2019 není jen o výtvarných výstavách, i když se dá říci, že právě výstavy jsou její vlajkovou lodí.

Na začátku ledna 1894, před 125 lety, představil William Dickson, asistent T. A. Edisona, veřejnosti v Edisonově studiu spolu s Fredem Ottem několik krátkých filmů, vč. známého Edisonova kinetoskopického záznamu kýchnutí, tzv. Kýchnutí Freda Otta. Jednalo se o první veřejnou filmovou produkci v historii...

Toto výročí připomene spolek Apeiron na "Terase" hned 29. června od 21:30 hodin promítáním krátkých filmů Charlie Chaplina s živým hudebním doprovodem, o který se postará učitel polické ZUŠ Pavel Čapek. O tři týdny později, večer 20. července od 21 hodin zavzpomíná Terasa na polického patriota, horolezce, fotografa, filmaře a zakladatele Mezinárodního festivalu horolezeckých filmů v Teplicích nad Metují Miroslava Šmída. Terasa zažije několik filmů z Afriky nebo třeba záběry jednoho z prvních ročníků Teplického "fesťáku".

Sérii tří promítání zakončí 10. srpna od 21 hodin finský životopisný film "Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho". "Nejšťastnějším dnem" mladého finského boxera by měl být ten, kdy zabojuje o titul mistra světa. Z poklidného venkova se dostává do víru velkoměsta, kde je vystaven tlaku médií, trenérů a sponzorů. Skromný Olli má na dosah všechnu slávu a bohatství a snaží se dělat to, co se od něj očekává. A ještě se ke všemu stihne zamilovat... Film získal na festivalu v Cannes cenu v sekci Un Certain Regard.

V polovině prázdnin (27. července) roztáhne svá pomyslná křídla nad Terasou hudební múza Euterpré. V Polici nad Metují vystoupí se svým sólovým projektem frontman legendární kapely Traband Jarda Svoboda se svým harmoniem. Tento hudební nástroj, který zní trochu jako varhany i jako tahací harmonika, charakterizoval Jarda Svoboda větou: "Mezi kostelem a hospodou." V roce 2016 vydal své první sólové album Solo, které bylo velice kladně přijato kritikou, a byl za něj nominován na cenu Anděl.

Na srpen jsou pro návštěvníky terasy připraveny dvě přednášky. Tou první bude 8. srpna přednáška Igora Chauna. Známý režisér a hledač duchovních pravd ve své přednášce promluví o práci režiséra a její prolínání se do duchovna. Zároveň při tom promítne něco ze své režijní a dokumentární tvorby.

A na úplný závěr Terasy se v Zeleném domečku představí nejsvéráznější malířka na české výtvarné scéně. Vendula Chalánková přiveze do police vtip a nadhled. Rodačka z Přerova vystudovala Fakultu výtvarných umění v ateliéru Vladimíra Merty a Mariana Pally. Součástí její přednášky budou i ukázky z kreslených písniček, které pro Českou televizi animovala právě V. Chalánková.

Novou Terasu 2019 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují.
Novou Terasu dále podporují: Květinářství U Petry, Zelenina Suchomel, Vinotéka Sodomková, Restaurace Sokolovna, Kavárna K(r)afárna, Pizzerie Janeba, SČUG Hollar, SDH Velká Ledhuje, Martin Cibulka, Muzeum papírových modelů, Planeta ryb a Naše Broumovsko.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)