Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Odraz citového života dětí z broumovské základní školy v Kladské ulici na Vánoční výstavě
banner

Odraz citového života dětí z broumovské základní školy v Kladské ulici na Vánoční výstavě

Jindřich Horkel

Pondělí, 19. prosince 2011

Odraz citového života dětí z broumovské základní školy v Kladské ulici na Vánoční výstavě

Základní škola v Kladské ulici v Broumově má dvě části – praktickou a speciální. Už z toho vyplývá, že její žáci jsou trochu jiní, než na ostatních základních školách, nejen v Broumově. O to je podivuhodnější, co učitelky a učitelé této školy dokáží se svými svěřenci vytvořit. Jejich výrobky jsme mohli obdivovat na výstavě, uspořádané školou ve Staré radnici v Broumově.

Zástupkyně ředitelky Zdena Rohanová nám na otázku: „Kdo všechno ty stovky exponátů připravil?" řekla: „To není jeden člověk. Naše učitelky mají zájem o pracovní vyučování, o výtvarnou výchovu a to všechno jsme dali dohromady společně. Pak tu máme šikovného pana učitele Šmégra na dílny, jeho zásluhou jsou dřevěné výrobky. Dosud jsme dělali každým rokem ve škole vánoční dílny. Děti si své výtvory však odnášely domů. Tak jsme si řekli, že bychom je mohli prezentovat ve výstavní síni v Broumově. Výstavu připravoval celý pedagogický kolektiv. I učitelé co učí matematiku, češtinu na ni také dali nějaké pomůcky, takže celý pedagogický kolektiv, celá škola. Všichni."

Když ráno projíždíme kolem školy, je vidět před školou vaše děti. Ne vždy se chovají úplně vzorně. A když si spojíme, co lze vidět před školou a to, co bylo na výstavě, to jsou dva světy. Jak se to s těmito dětmi dá vůbec dokázat?

„Snad tomu nebudete věřit, ale opravdu jsme to s našimi dětmi udělali. Tyhle děti mají hluboký citový život a dovedou to ze sebe v těchto předmětech vyjádřit. Ony jsou hrozně citové, jsou zranitelné, chovají se navenek i vulgárně, ale co je nadchne, tomu dají všechno. Jsou manuálně zručné, a tyto věci jim jdou. Nejde jim matematika, čeština, nepochopí různé logické souvislosti, ale tyto věci, postavené na smyslech, na vnímání, prožívání, to jim jde. A to je pro tyto děti charakteristické."

Myslíte, že by se dalo říct, kolik dětí se na výstavě podílelo?

„Celá škola od 1. třídy až do devátého ročníku. Jak speciální škola, tak praktická. My nejsme typickou základní školou jako třeba základní školy na Hradební nebo Masarykově ulici v Broumově. U nás jsou opravdu děti s mentálními poruchami, výchovnými poruchami, někteří s dyslexií, dyskalkulií a podobně. Do speciální chodí žáci, kteří jsou více postižení a ta praktická je směrována na děti, co mají lehkou mentální retardaci a lehké postižení. Je to otázka trpělivosti, to nemůže dělat každý, ale naší učitelé se v té práci sami nacházejí."

A tak práce těchto dětí zcela zaplnily velkou výstavní síň na Staré radnici v Broumově a pro velký zájem veřejnosti musela být výstava ještě o celý poslední předvánoční víkend prodloužena.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)