Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Opět tanky v Polici nad Metují

Jindřich Horkel

Neděle, 18. listopadu 2018

Opět tanky v Polici nad Metují

Spolupráce radnice v Polici nad Metují, Muzea papírových modelů (MPM) se Spolkem vojenské historie T-20 Pláň z.s. a Modelářským klubem z České Metuje vyústila 11. listopadu v další společnou akci - Tatínkova pohodová neděle.

Vedení MPM opět zorganizovalo nejen dětem, ale i rodičům výjimečný zážitek. Jezdit s tankem nebo lokomotivou se hned tak někomu nepodaří. Holčičky se nechaly povozit na nákladním vagonu, taženém "parní" lokomotivou v měřítku 1:16. Vystavené byly i RC modely letadel a lodí. Všechno jako skutečné. A každý návštěvník si zde mohl, z vystřihovánky, věnované Muzeem papírových modelů, vyrobit a domů odnést model papírový.

Vystavené pušky, samopaly, armádní výstroj připomněly mnohým vojenská léta. "Vojáci" ze Spolku vojenské historie T-S 20 Pláň, kteří výstavou provázeli, byli oblečení v dobových uniformách Československé armády z roku 1938. Richard Štěpánek připomněl, že "spolek" provozuje v bývalém samostatném pěchotním srubu T-S 20 a dvou lehkých objektech nad obcí Stárkov – Chlívce vlastní muzeum. Obsahuje také expozicí československých uniforem, výzbroje a výstroje od roku 1918 do 80. let minulého století. Zúčastňuje se prezentací při příležitosti větších akcí v okolí i po celé republice, ve Stárkově pořádají každý rok vlastní bojovou ukázku. V Polici byli nedávno při sázení lípy a připomínce Dne válečných veteránů.

Vedoucí Modelářského klubu David Vaněček upozornil na funkční detaily některých tanků a uvedl, že ne všechny jsou postaveny podle předloh, které ve válce bojovaly. Petr Merkl, jeden z členů "České obce tankové", dokáže doma postavit podle rozpracovaných výkresů model, jenž se do výroby nedostal nebo vytvořit model nový. U všech, kdo z České Metuje do Police přijeli představit svoje exponáty, je obdivuhodný jejich zápal a všestranné zaměření nejen na výrobu a údržbu, ale i na studium, získávání podkladů pro stavbu a další činnosti, kterým se jinde věnují štáby odborníků.

Kdo přišel, zažil na "Tatínkové pohodové neděli" příjemných pár desítek minut, bylo zde možné pobýt i několik hodin. Nebylo výjimkou, že organizátoři dětem půjčili ovladače a dobové oblečení "vojáci" předvedli části výstroje, o kterých už dnes ani nevíme, k čemu sloužily.

Opravdu je třeba pochválit organizátory, vedení MPM a polickou radnici, že setkání dokázali zorganizovat, když původní nebylo možné.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)