Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Oslavy výročí republiky na Broumovsku začnou výstavou v Meziměstí
banner

Oslavy výročí republiky na Broumovsku začnou výstavou v Meziměstí

René Herzán

Čtvrtek, 5. července 2018

Oslavy výročí republiky na Broumovsku začnou výstavou v Meziměstí

Ve čtvrtek 5. července, v den významného státního svátku, připomínajícího počátky formování českého státu, bude v Meziměstí v Centru Walzel zahájena výstava starých map a místopisné grafiky nazvaná Vývoj českého státu na starých mapách.

Jak již název evokuje, historii českého státu autoři výstavy převypráví pomocí vzácných kartografických děl, zobrazujících nejen České království, Československo a Českou republiku, ale především Broumovsko a jeho bezprostřední okolí, včetně oblastí Kladska a Slezska. Do výstavy jsou zařazeny mapy vzniklé již ve druhé polovině 16. století, tedy vůbec nejstarší kartografická díla, která české území zachycují.

Libreto výstavy je dílem Tomáše Burdy, Jiřího Martínka a Petra Osoby, výběr map sestavil ze své sbírky Petr Bergmann. Výstava je rozdělena do deseti kapitol, které popisují jednotlivé faze vývoje státu tak, jak se odrážel v dobové kartografii. Dalších šest tematických skupin je věnováno specifickým oblastem, které se do kartografie promítají, jako je například turistika, geologie, poštovní a železniční mapy, mapy politické, národnostní a etnografické a podobně. Celkově bude vystaveno 170 mapových listů a více než 50 místopisných grafik a obrazů.

Výstava bude otevřena do konce října denně od 14 – 18 hodin kromě pondělí, komentované prohlídky výstavy je možné domlouvat i mimo otevírací hodiny na tel. č.: 777 159 352 u Petra Bergmanna nebo e-mailem na adrese: petr.bergmann@volny.cz .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)