Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Osmistovka na Broumovsku není prázdné číslo

Petr Köppl

Pondělí, 29. dubna 2013

Osmistovka na Broumovsku není prázdné číslo

Je tomu právě osm set let, co do lesnaté divočiny dnešního Broumovska zavítali mniši benediktini z pražského Břevnova. V sobotním odpoledni se konala další z akcí, kterými si chtějí lidé na Broumovsku toto výročí připomenout. Tato akce se odehrála v místech, kde to před osmi staletími „všechno začalo".

V benediktinském klášteře v Polici nad Metují, kde jsou dnes také výstavní prostory náchodského regionálního muzea, se konala vernisáž rozsáhlé výstavy Via Benedictina – 800 let od příchodu benediktinů na Broumovsko. Výstavu připravili odborníci z Centra medievistických studií AV ČR a UK v Praze a Univerzity Hradec Králové ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov. 

Snad všichni příchozí byli mile překvapeni. Návštěvníci rozsahem a obsahem výstavy, čestní hosté zájmem regionu o svou historii, pořadatelé počtem návštěvníků, které téma benediktinů přitáhlo.

Všechny uvítal převor břevnovského benediktinského kláštera, P. Petr Prokop Siostrzonek. Vyzdvihnul historické propojení břevnovského kláštera a Broumovska. Označil výstavu jako příležitost k naslouchání odkazu minulosti, naslouchání věcem, které si často zbytečně necháváme unikat, přesto, že tvoří základ naší současnosti.   

Profesor Petr Sommer, ředitel Centra medievistických studií AV ČR a UK v Praze, zdůraznil význam benediktinů, nejstaršího mnišského řádu západního křesťanství pro evropskou kulturu. 

Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která oslavy spolupořádá, vyjádřil naději, že takový zájem o benediktinské výročí je znamením, že Broumovsko se stává sebevědomým regionem, který umí navázat na své tradice prosperity.

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc oslovil posluchače na navazujícím koncertě v polickém kostele. Je přesvědčen, že kraj a benediktini, kteří byli na Broumovsku po mnoho staletí hybnou silou, dokáží navázat spolupráci, která tomuto regionu přinese mnoho dobrého. 

K příznivému vyznění vernisáže výrazně přispěl orchestr ZUŠ Police nad Metují pod vedením paní Michaely Michalové. Hudební zážitky završil koncert souboru Barocco Sempre Giovane a violoncellisty Jiřího Bárty v polickém klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Popřejme výstavě Via Benedictina, která se chystá na putování do Broumova, Hradce Králové, pražského Břevnova a několika lokalit s benediktinským odkazem, takový zájem, jaký měla v Polici nad Metují, v místě, kde to před osmi sty lety pro Broumovsko začalo.

Článek byl zveřejněn i na serveru Noviny Dobrá média

Foto Oldřich Jenka

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)