Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Pavel Frydrych: "Tahle výstava je to nejlepší, co kdy na Terase bylo."
banner

Pavel Frydrych: "Tahle výstava je to nejlepší, co kdy na Terase bylo."

René Herzán

Sobota, 26. července 2014

Pavel Frydrych: "Tahle výstava je to nejlepší, co kdy na Terase bylo."

Od 22. července do 8. srpna představuje na Terase Pellyho domů v Polici nad Metují svou tvorbu MgA. Zuzana Krčmářová na výstavě s názvem Interactive. Mladá autorka (narozena 1987 v Rychnově nad Kněžnou) v minulém roce dokončila studium na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a některé z objektů připravených pro expozici v Polici nad Metují jsou součástí její diplomové práce.

Zuzana Krčmářová ve svém díle pracuje se světlem a stínem v objektech. Nesnaží se jím manipulovat a "dotvářet ho", ale nechává ho pomocí optických vláken proudit na přesně vymezená místa v kovových deskách, kam přenášejí světelnou informaci. Tento unikátní postup si autorka nechala registrovat na Úřadě průmyslového vlastnictví, jako ochranu užitným vzorem.

Pro celý smysl instalace objektů Zuzany Krčmářové je nutná spoluúčast diváka, který se tak stává součástí expozice – jak k tomu odkazuje název výstavy: Interactive. Díky tomu je divák přímo konfrontován s uměleckým cítěním autorky a vzhledem k možnosti fyzické manipulace s objekty tak snadno objevuje nejen niterný svět světla a kovu, ale i svět uměleckého vhledu autorky.

V Oponentském posudku k diplomové práci Zuzany Krčmářové napsal Václav Krůček: "Optické vlákno, které tvoří strukturu její práce, si samo, cílevědomě přenáší svou nefalšovanou informaci směrem k divákovi. Světelná informace, která do optických kabelů vniká, ho na druhém konci opouští, nanejvýš v jiné konfiguraci dané polohou uchycených kabelů. Oblast konfigurace kabelů nabízí nesčetné množství variací, kterých umělkyně důmyslně využívá." Diplomová práce Zuzany Krčmářové nese příznačný název Latentní obraz.

Celá expozice vybízí diváka, aby se zapojil do hry, kterou mu autorka "předkreslila" a pracně připravila. Výsledným efektem by mohla být symbióza diváka, uměleckých artefaktů (které nezapřou designové kořeny umělkyně) a samotné autorky. Ale nade vším ční niterná subtilnost jednotlivých objektů, něžná lehkost světla a lidská hravost.

Foto Štěpán Horák, partnery Terasy jsou Pivovar Primátor a Flora care Police nad Metují.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)