Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Pexeso z fotografií Broumova je výsledkem jednoho z projektů programu Máme rádi Broumovsko
banner

Pexeso z fotografií Broumova je výsledkem jednoho z projektů programu Máme rádi Broumovsko

René Herzán

Středa, 22. června 2011

Pexeso z fotografií Broumova je výsledkem jednoho z projektů programu Máme rádi Broumovsko

Žáci osmých a devátých tříd Základní školy Hradební v Broumově se již mohou pyšnit výsledkem projektu Tenkrát a teď, jímž je pexeso z fotek starého a nového Broumova. Projekt byl financován v rámci grantového programu Máme rádi Broumovsko, který každý rok vyhlašuje Agentura pro rozvoj Broumovska.

Učitelka žáků Tereza Lilingová vznik pexesa popsala: "Díky projektu dnes žáci více vnímají změny, které se v jejich bydlišti děly a dějí. Prvním úkolem dětí bylo nashromáždit fotografie starého Broumova. Nejdůležitějším zdrojem se pro nás stal Okresní archiv v Náchodě a také Muzeum Broumovska. Další fotografie děti získaly z osobních sbírek svých rodičů a známých. Místa na fotografiích pak byla vodítkem pro fotografické vycházky Broumovem, při kterých se děti snažily vyfotografovat objekty co nejpřesněji podle starší předlohy. Ze získaných dvojic fotografií pak žáci vybírali 25 karetních dvojic do samotného pexesa. Až na několik karet, které jsme zařadili pro výjimečnou zajímavost (budova současného gymnázia, parkoviště před Penny Marketem) je podobnost zřejmá. Než se pexeso poslalo ke grafickému zpracování, potřebovali jsme také návrh na jeho logo, jež mělo vystihovat buď Broumov, nebo naši Hradební školu. Nakonec jsme vybrali jednoduchý obrázek hradeb, nakreslený žákem deváté třídy. Seznam míst, karty i logo do pexesa zpracoval Jan Záliš, se kterým se děti setkaly i na besedě. Další beseda proběhla s panem Miroslavem Ottem, který zase dětem pohovořil o historii Broumova a míst na fotkách."

Součástí projektu je výstava fotografií z pexesa, která ve středu 22. června začala ve výstavní síni v klášterní Zahradě* v Broumově a potrvá do 10. července. Na výstavě jsou fotky míst, ukázka pexesa, které si budou moci návštěvníci složit, ale také některé odpovědi z ankety, kterou žáci v rámci mediální výchovy vytvořili. Ptali se broumovských občanů, jaké změny v Broumově vnímají, co se jim líbí a co ne. Na vernisáži s dětmi promluvil Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska a ředitel školy Vladimír Vondrouš.

"Za nás všechny z Hradební školy bychom chtěli poděkovat všem těm, kteří nám při tvorbě pexesa jakkoliv pomohli, a také Agentuře pro rozvoj Broumovska, která projekt financovala svým grantovým programem Máme rádi Broumovsko. Umožňuje tak poznávat náš region a vytvářet k němu kladný vztah," poděkovala na závěr vernisáže Tereza Lilingová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)