Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Police nad Metují dva měsíce žila antikou

Apeiron z. s.

Sobota, 18. července 2015

Police nad Metují dva měsíce žila antikou

Více jak dva měsíce rezonovala v Polici nad Metují Antika a její odkaz v dnešním světě. Cílem projektu "Všechny cesty vedou z Milétu", který připravil spolek Apeiron, bylo právě připomenutí antické moudrosti, jako nejelementárnějšího prvku naší společnosti. Téměř tři stovky návštěvníků přišlo na přednášky, koncert a vernisáž výstavy, aby alespoň ve zkratce mohli najít kousky antiky kolem sebe.

Mgr. Petra Zvířecí připomněla v polické hasičárně antické lékařství. Na její přednášku potom navázal PhDr. Radim Kočandrle představením jednoho z nejstarších filosofů antického Řecka – Anaximandra z Milétu. Odkaz jeho předchůdce a nejstaršího filosofa antiky, Thaléta z Milétu, potom představil na sále Kreslírny v broumovském klášteře doc. Zdeněk Kratochvíl. Cyklus přednášek zakončil RNDr. Jiří Grygar, který před zaplněným sálem v Pellyho domech v Polici nad Metují mluvil o vývoji poznání vesmíru od nejstarších civilizací až po současnost. Od prvních nesmělých kosmologických pokusů bez asistence vyšší či Boží síly až k současnosti, tedy k teorii relativity a Velkého třesku.

Diváci si nejen při této přednášce uvědomili mnoho styčných bodů, které spojují antiku a dávnověk lidstva s dneškem. Jako velice krátké shrnutí celého cyklu přednášek, můžeme prezentovat postřeh jednoho z návštěvníků, který řekl: "Když se nad tím tak trochu zamyslím, uvědomuji si, že člověk se za ty dva a půl tisíce let vůbec nezměnil." Ale změnil se objem a kvalita informací a vědění. A mnoho ze současného vědění má kořeny právě v době vzniku archaické řecké vzdělanosti, která se ovšem v mnohém inspirovala ještě staršími civilizacemi, ať už se jedná o Mezopotámii, Babylón nebo Egypt.

V doprovodném programu "Všech cest vedoucích z Milétu" vystoupila v Pellyho parku v Polici nad Metují kapela Martina Trchová & trio. Během téměř dvouhodinového koncertu se posluchači mohli díky textům imaginárně procházet Prahou, rozeznávat věci, kterým autorka dává vysokou váhu anebo navštívit indický Ladakh, kde Martina Trchová působila tři měsíce jako lektorka v rámci projektu Brontosauři v Himalájích.

Výstava studentů Střední školy propagační tvorby a polygrafie s lakonickým názvem "Antika" v Muzeu papírových modelů (jejíž trvání bylo prodlouženo do srpna) přestavuje pohled nejmladší generace na dávnou Řeckou civilizaci. I tady rezonuje přesvědčení, že antika není mrtvá a má stále co dnešnímu světu nabídnout.

Na závěr je potřeba poděkovat všem, bez kterých by se projekt "Všechny cesty vedou z Milétu" nemohl uskutečnit. Hlavním sponzorem byla firma MycoMedika z Police nad Metují. Dalšími sponzory pak byly: VEBA a. s., Hauk s. r. o., Bazény Machov, Viridium a Manmat. Projekt podpořili: Město Police nad Metují, Obec Suchý Důl, SŠPTP Velké Poříčí, SDH Suchý Důl, ZUŠ Police nad Metují, Muzeum papírových modelů Police nad Metují a Agentura pro rozvoj Broumovska. Partnery spolku Apeiron jsou: Květiny U Petry, Martin Cibulka – Kapitol a. s., Planeta ryb a SDH Velká Ledhuj. Mediálním partnerem je Naše Broumovsko.

Speciální poděkování patří rodině Ticháčkových ze Suchého Dolu, hasičům Velké Ledhuje a Tomáši Petříkovi. Patronát nad projektem převzal místostarosta Police nad Metují, Mgr. Jiří Škop.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)