Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Police nad Metují vyzývá k podpoře v boji o premiéru nového českého filmu Alois Nebel
banner

Police nad Metují vyzývá k podpoře v boji o premiéru nového českého filmu Alois Nebel

redakce

Pátek, 5. srpna 2011

Police nad Metují vyzývá k podpoře v boji o premiéru nového českého filmu Alois Nebel

Město Police nad Metují vyzvalo příznivce kultury, aby podpořili kino v budově Kolárova divadla v Polici nad Metují v diváckém hlasování o to, ve kterém městě a kině proběhne 20. září 2011 první uvedení filmu Alois Nebel v ČR. Ve vítězném kině má být kompletní herecká a tvůrčí delegace s červeným kobercem a dalšími náležitostmi slavnostní premiéry.

Divácké hlasování probíhá na speciální stránce  www.vyhrajpremieru.cz . Hlasovat je možné do 10. 8. 2011. Dnes ráno mělo polické kino 50 hlasů. K vítězství jich potřebuje pár tisíc. "Toto je šance, jak polickému kinu zajistit exkluzivní premiéru nového českého filmu," píše se na polických oficiálních stránkách www.meu-police.cz. Podle pravidel soutěže můžou hlasující vyhrát ceny, z nichž první je finanční odměna 4000 Kč.

Film je adaptací komiksu Alois Nebel autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 přináší tajemný příběh s atmosférou podobnou filmům jako Sin City nebo Valčík s Bašírem. Pro zachování výtvarného stylu předlohy použil režisér Tomáš Luňák poprvé v české kinematografii rotoskopii, unikátní technologii kombinující hraný a kreslený film. Scény natočené v reálu s herci jsou po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány.

Příběh filmu začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)