Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Police nad Metují zve na výstavu fotografií Karla Čapka
banner

Police nad Metují zve na výstavu fotografií Karla Čapka

Apeiron z.s.

Pátek, 8. června 2018

Police nad Metují zve na výstavu fotografií Karla Čapka

Spolek Apeiron ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka ve Strži zvou na výstavu fotografií Karla Čapka. Ta se celý červen koná v Zeleném domečku v Polici nad Metují.

Výstavou fotografií světoznámého spisovatele a dramatika se Police nad Metují připojuje k Čapkovskému roku, tedy k 80. výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších autorů Československa. Zároveň postavou Karla Čapka nelze nepřipomenout sté výročí vzniku samostatného Československa, se kterým byl jeho život velice těsně spojen. Ač v komorním prostředí Zeleného domečku představuje spolek Apeiron drobný výřez fotografické tvorby Karla Čapka, dá se s jistotou říci, že stejně tak, jak uměl slovy popsat svět kolem sebe, uměl se stejnou lehkostí zaznamenat totéž svým fotoaparátem. Jeho "fotočky" představují obyčejný svět, aniž by jakkoliv tíhly k uměleckému ztvárnění.

Expozice nabízí v malém průřez tématy, které Čapka-fotografa zajímaly. Tato témata nejsou v podstatě ničím překvapující, protože se velice často kryjí s tématy, které zpracovával literárně; ať už ve svých fejetonech, povídkách, románech nebo dramatech. Obrázky z cest, ve kterých dokázal zachytit genius loci, ať už se jedná o holandské kanály, norské ledovce nebo oravskou ves. Z fotografií doslova dýchá téměř až dětské okouzlení z toho, co všechno svět kolem nás umí vnímavému pozorovateli nabídnout.

Mezi fotografiemi samozřejmě nesmí scházet domácí mazlíčci – kočka Pudlenka a fenka Dášeňka. Díky knize Dášeňka, čili život štěněte se Karel Čapek stal nejznámějším amatérským fotografem První republiky. Tato kniha vyšla za jeho života – od roku 1933 do roku 1938 – hned devětkrát! A můžeme směle tvrdit, že kromě kouzelného příběhu na tom měly i svůj podíl krásné fotografie malého štěněte Dášeňky – která se stala patrně nejznámějším psem tehdejšího Československa.

Silným tématem, které zaujímá důležité místo ve světě Čapka-fotografa, jsou portréty. Kromě rodinných příslušníků – bratra Josefa a později manželky Olgy Scheinpflugové – to jsou portréty Pátečníků. A samozřejmě nemohou scházet "fotočky" pana prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který se srazů pátečníků ve vile u Čapků také účastnil. Zajímavou souvislost Čapkova fotografování a srazů pátečníků uvádí ve svém článku "Karel Čapek: elegantní fotograf-intelektuál" Karolína Herzogová: "Čapek své snímky rozhodně neukládal do šuplíku. Vrcholem jeho foto-kariéry se stalo publikování snímků Dášenky v roce 1932. V dalších letech fotografoval pouze sporadicky a definitivní ukončení aktivního fotografování nastalo po sňatku s Olgou Scheinpflugovou v roce 1935. V této době probíhaly v Čapkově vile stavební úpravy a podkrovní fotokomora musela ustoupit pracovně i diskuznímu prostoru pátečníků."

V průběhu vernisáže samozřejmě nemohlo scházet slovo Karla Čapka. V Zeleném domečku zaznělo pár úryvků z knihy Pudlenka, aneb měl jsem psa a kočku, část z cestopisu Cesta na sever a závěr fejetonu Pozdravy, který vyšel v Lidových novinách v den spisovatelovi smrti, 25. 12. 1938. Jeho aktuálnost ještě umocnila zážitek z vernisáže a výstavy.

Přednesu se zhostili Ivana Richterová a Pavel Frydrych. Expozice v Zeleném domečku je doplněna o několik reprodukcí kreseb Karla Čapka, jak je autor nechal otisknout třeba společně se svými fejetony nebo v knihách. Dále je zde vystaveno i několik knižních titulů jednoho z největších českých spisovatelů.

Výstavu v rámci Nové Terasy pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují, Muzea papírových modelů a dalších podporovatelů. Patronkou Nové Terasy je starostka města Police nad Metují, paní Ida Jenková. Výstava je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin a potrvá do 1. července. Vstupné je dobrovolné.

Video z vernisáže si můžete prohlédnout na https://www.facebook.com/apeironzs/

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)