Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Polickou výstavu 8 & 60 zahájily písně Karla Kryla
banner

Polickou výstavu 8 & 60 zahájily písně Karla Kryla

René Herzán

Čtvrtek, 22. srpna 2013

Polickou výstavu 8 & 60 zahájily písně Karla Kryla

Výstavu připomínající okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 včera v prostorech Muzea v Polici nad Metují zahájily symbolicky písně Karla Kryla v podání místního hudebníka Vladimíra Kalvacha. Výstava potrvá do 28. října.

"Výstavy, jako je tato, nebo akce tohoto typu, jsou naprosto v pořádku a myslím, že by jich mělo být ještě víc, protože je potřeba si připomínat, čeho byli někteří lidé schopni. Je potřeba si uvědomovat naši národní identitu a vědět, že jsou věci, jako naše svoboda, kterou bychom si neměli nechat brát a měli bychom si ji bránit," řekl při včerejší vernisáži místostarosta Police nad Metují Jiří Škop a dodal: "Přeji této výstavě, aby ji navštívilo co nejvíce lidí. Bylo by možná milé, kdyby se sem dostalo hodně dětí ze základních škol, aby si uměly propojit tu návaznost, kterou se učí v dějepise a do paměti se jim to vrylo. A zároveň přeji všem nám, aby nás už takový den nepotkal, a abychom vždy byli svobodným národem a svobodnou zemí."

Centrem výstavy jsou dosud nezveřejněné unikátní fotografie z Police nad Metují, pořízené v srpnových dnech roku 1968 a objevené až po 45 letech. Výstavu doplňují autentické letáky, dobový tisk a výtvarná díla inspirovaná aktem okupace.

"Já jen doufám, že se takové srpnové středy, jako byla ta v roce 1968, už nikdy nedožijeme," uvedl na závěr zahájení výstavy jeden z pořadatelů Pavel Frydrych a zmínil verš z písně Vladimíra Merty Vzdálené výstřely: "Kdo cestou k moci vraždil, vraždí a vraždit bude dál."

"Děkuji vám, mladí, že jste schopni atuálně reagovat a nezapomínat na negativa naší, stále ještě novodobé, historie. Proto se neobávám o naší budoucnost. I když nás i v současnosti neustále straší ti, o kterých jsme si mysleli, že už jsou jen minulostí," ocenil pořadatele výstavy jeden z návštěvníků vernisáže Václav Herzán z Broumova, který připomněl stále vyšší a vyšší politickou moc komunistů a jejich příznivců.

Článek k tématu: V Polici nad Metují chystají výstavu připomínající okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)