Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Poslední sbírka básní Věry Kopecké vyšla na konci roku
banner

Poslední sbírka básní Věry Kopecké vyšla na konci roku

Jindřich Horkel

Středa, 4. ledna 2012

Poslední sbírka básní Věry Kopecké vyšla na konci roku

Věra Kopecká z Broumovska vydala koncem minulého roku poslední z dosud patnácti sbírek svých básní v češtině a dvou v polštině. Sbírka s názvem Dívka na břehu moře vyšla nákladem autorky.

Nahlédnutím do edičních plánů vydavatelství snadno zjistíme, že poezie zdaleka nepatří k nejvydávanějším titulům. Nelze se proto divit, že řada básníků v naší zemi vydává své verše, pokud má zájem, aby je četli ostatní, vlastním nákladem. Ne jinak broumovská básnířka z Křinic u Broumova Věra Kopecká. Známe ji z posledních let většinou jako organizátorku Dnů poezie v Broumově.

Všechny její básnické sbírky se vyznačují velmi dobrou úrovní básnické tvorby i pečlivou úpravou a ilustracemi. Neopomene vložit obrázky, fotografie, viděli jsme linoryty, malby. K ilustrátorům několika jejích básnických sbírek patří i broumovská Jana Wienerová. V posledních sbírkách často používá k ilustraci fotografie ze své vlastní fotografické tvorby, kterou je veřejností rovněž známá i z mnoha jejích samostatných výstav.

Sbírka Dívka na břehu moře zahrnuje tři odlišné básnické zorné úhly. První část Den za dnem upoutá čtenáře rozmanitostí pohledů na časovou jednotku, kterou si mnozí ani neuvědomujeme, jak ubíhá. Autorka zastavuje čas a při čtení veršů dává čtenáři poznat útržky prožitých příběhů každodenního života.

Druhá část Oblázky se prezentuje uvedeným názvem i co obsahu. Autorka píše: "Vybírala jsem oblázky / prohřáté sluncem / přemílané vlnami / bijící o břeh / tlukoucí srdce moře". A některé z těchto „oblázků" věnuje ve sbírce jmenovitě svým přátelům, některé obětuje umělcům, kteří ji zaujali na koncertech na Broumovsku. Často se vrací k tématu moře a milým místům ve svém okolí. Jindy, třeba v básni Za poklady Broumovska, věnované Štěpánu Rakovi a napsané po jeho vynikajícím koncertě v kostele Sv.Anny ve Vižňově v rámci stejnojmenného festivalu, dokáže několika verši zachytit úžasnou atmosféru koncertu a nádherný výkon interpreta. Téměř ve všech básních se ze svého vztahu k místům, hudbě, moři a kráse vůbec, vyznává s nesmírným citem a odzbrojující otevřeností.

Nejinak je tomu ve třetí části sbírky, nazvané Dívka na břehu moře. O její schopnosti vnímat svět v plné kráse a v celistvosti, někdy až zarážející, svědčí třeba to, že báseň vznikla z příběhu, který autorka zažila o loňské dovolené. Vznikla krásná báseň, plná citu, ale ne smutná nebo sentimentální. Věra Kopecká dovede vyjádřit verši opravdové porozumění, vztah dvou lidí, souznění a soucítění. To však je potřeba si přečíst a spolu s autorku nad jejími verši prožít. Poslední část sbírky můžeme nazvat milostnou poezií, tak něžnou, až je cítit mrazení v zádech.

Věra Kopecká naštěstí pro nás, čtenáře, kamarády a blízké, píše další verše, připravuje další Dny poezie v Broumově, fotografuje a chystá svá půvabná autorská čtení nebo třeba fotografické výstavy ve městech východních a severních Čech.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)