Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Pozvání na setkání s Jindřichem Růžičkou

Karel Franze, Muzeum Broumovska

Úterý, 2. srpna 2016

Pozvání na setkání s Jindřichem Růžičkou

Do 10. srpna je v Muzeu Broumovska možno zhlédnout výstavu akademického malíře Jindřicha Růžičky s názvem V prostoru paměti. Před jejím skončením proběhne v sobotu 6. srpna v 16 hodin v rámci dernisáže setkání s autorem.

Zveme na ně co nejsrdečněji veškerou uměnímilovnou veřejnost, zejména pak autorovy místní přátelé a známé. Posledně zmíněným jsme se pokusili rozeslat osobní pozvánky, ale je pravděpodobné, že kontakt nemusíme mít zdaleka na všechny a leckdo také mohl nedopatřením zůstat opomenut. Seznámení se s autorem bude jistě inspirativní i pro ty, kdo dosud neměli tu možnost a čest.

Jindřich Růžička spatřil světlo světa sice v Polici nad Metují v roce 1947, svět ale počal poznávat až v Broumově a v Otovicích, kde prožil svá dětská a jinošská léta. Poválečné Broumovsko se mu stalo prvotním a určujícím "mikrokosmem", jenž mu prizmatem dospívajícího vnímání zůstal v paměti zaklet jako tajemný a zanechal v ní trvalý otisk, přítomný dodnes jak v jeho díle výtvarném, tak i v příležitostných osobitých literárních textech.

Jindřich Růžička se do našeho "města B." často navrací hlavně ve vnitřně přetavených vzpomínkách, zpovzdálí však sleduje i aktuální dění a příležitostně se u nás objevuje i fyzicky, ať jako prostý návštěvník, dle vlastních slov již "cizí mezi cizími", nebo prostřednictvím svého výtvarného díla. Na současné výstavě se broumovské veřejnosti představuje již po sedmé.

Také v tomto případě je pro vystavená díla charakteristická podmanivá atmosféra, dokonale zvládnutá technika a preciznost provedení, zároveň je v nich přítomno i mnoho nového v motivech, výrazu, formě i technikách. Růžička znovu překvapuje i ty, kdo dlouhodobě sledují jeho tvorbu.

Uspořádáním letošní výstavy se naše muzeum pokouší vzdát autorovi skromný hold v jakémsi mezičasí, uprostřed mezi dvěma významnými událostmi: Vloni se jako grafik stal laureátem u nás nejprestižnější Ceny Vladimíra Boudníka a v příštím roce pak oslaví své významné životní jubileum. Na naší výstavě klasické grafické práce chybí, ale vedle několika kreseb převažují fotografie, svým originálním pojetím a virtuózním technickým zpracováním působící jako dokonalé grafické listy. Nalezneme mezi nimi i několik motivů pochmurné krásy dnes již zaniklé tváře někdejšího Broumova.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)