Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Přednáška o barokních kostelech na Broumovsku

ZUŠ Broumov

Sobota, 15. dubna 2017

Přednáška o barokních kostelech na Broumovsku

V poslední době vzrůstá zájem o barokní kostely na Broumovsku. Proto se historik umění a učitel Základní umělecké školy Broumov Petr Staněk rozhodl věnovat tomuto tématu další z občasných přednášek, které pořádá pro veřejnost. Staněk se k broumovské skupině kostelů vrátí již potřetí. Zatímco v minulých přednáškách nahlédl i do Itálie, tentokrát zůstane v Čechách a především doma na Broumovsku, kde tyto architektonické skvosty stojí.

Nově zpracovaná přednáška se zaměřuje na zodpovězení základní otázky: V čem vlastně spočívá hodnota staveb, o nichž se všude možně dočítáme, že jsou perlami baroka? "Nejde ani tak o to, jestli okrášlují místní krajinu a už vůbec nejde o to, že by měly tvořit nějakou zajímavou konfiguraci v krajině s tak či onak promyšlenou orientací. Hodnota kostelů na Broumovsku je v něčem jiném a podle mého názoru měly už dávno být v UNESCU," míní Staněk, jehož doménou je právě historie a teorie architektury.

Nedílnou součástí Staňkových přednášek je promítání obrazového materiálu, který bude doplněn o letecké fotografie pořízené dronem (jejich autorem je Jan Novák), a také o vizualizace opravených kostelů v Heřmánkovicích, Vižňově a Ruprechticích. Tyto snímky laskavě poskytl pan děkan Martin Lanži z Římskokatolické farnosti Broumov.

Přednášku, na kterou jsou všichni srdečně zváni, pořádá výtvarný obor ZUŠ Broumov a konat se bude v úterý 18. dubna od 18 hodin ve výstavní síni staré broumovské radnice na Mírovém náměstí.

Foto Jan Novák

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)