Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Přihlášky na Hvězdu Orientu 2015 do konce ledna. Zvaní jsou i diváci
banner

Přihlášky na Hvězdu Orientu 2015 do konce ledna. Zvaní jsou i diváci

René Herzán

Úterý, 27. ledna 2015

Přihlášky na Hvězdu Orientu 2015 do konce ledna. Zvaní jsou i diváci

Soutěž orientálních tanečnic Hvězda Orientu zazáří v Náchodě již po čtvrté, tentokrát o víkendu 14. a 15. února 2015 v Středisku volného času Déčko Náchod. Přihlášky do soutěže se přijímají do konce ledna. Pořadatelé zvou i ty, kteří o orientálním tanci uvažují a samozřejmě diváky, kteří chtějí vidět úžasné výkony krásných žen. Soutěž nám přiblížila jedna z pořadatelek Tereza Išová.

Co je Hvězda Orientu?

Hvězda Orientu je název soutěže a titul, o který se budou ucházet orientální tanečnice v různých kategoriích (nezíská ten titul pouze jedna ze všech). Soutěžní přehlídka je nepostupová a je určena pro jednotlivce (sóla), dua, tria i taneční skupiny. Skládá se ze dvou samostatných částí - soutěž dětí a skupin do 18 let (sobota 14. 2.) a soutěž dívek od 18 let a dospělých tanečnic (neděle 15. 2.). Soutěž bude probíhat podle harmonogramu klasických tanečních soutěží - na sólová vystoupení jsou soutěžící rozděleny v kategoriích: do 7 let, do 10 let, do 15 let atd.. Soutěž jednotlivců je dvoukolová. Dále pak jsou samostatné kategorie tanec s rekvizitou, skupinová vystoupení, dua a tria, u dospělých kategorie "profesionálek", anebo folklorní tance Orientu.

Kdo může soutěžit?

Soutěž je otevřena všem zájemkyním - amatérským tanečnicím, které se věnují orientálnímu tanci alespoň jeden rok, přitom hlavním cílem je ukázat, že orientálnímu tanci se věnují děti, mládež a dospělí, zkrátka ženy všech generací. Přihlášeno je zatím asi 100 soutěžních vystoupení, tanečních skupin, sólových tanečnic, ale také dua a tria nebo nově kategorie "kurzistky." Věkové rozmezí tanečnic je přes tři generace. Tanečnice se sjedou z celé ČR a SR – např. Plzeň, Praha, Ostrava, Vyškov, Bratislava, Česká Lípa, Svitavy, Pardubice, Hradec Králové a okolí, a očekáváme účast i tanečnic z Polska.

Pro koho je soutěž a proč? Co znamená spolupráce Sahar a Déčka?

Hvězda Orientu 2015 je první velkou soutěží tohoto druhu a rozsahu v Královéhradeckém kraji. Tento projekt vznikl ze spolupráce SVČ Déčko Náchod a Taneční školy SAHAR Nové Město nad Metují v roce 2012 za podpory Královéhradeckého kraje. Při mapování příležitostí, které tanečnicím náš kraj nabízí, se ukázalo, že není žádná podobná soutěž v dosahu. V každém kraji je mnoho tanečních soutěží zaměřených na moderní, lidový či společenský tanec. Pro náš projekt Hvězda Orientu jsme také sestavili porotu, která bude umět zhodnotit tento tanec, protože je složena z profesionálních orientálních tanečnic a lektorek (a to pod záštitou taneční školy SAHAR). Naším cílem je motivovat ženy a dívky všeho věku k pohybu, tanci a pozitivnímu vnímání sebe sama. Tato soutěž otvírá obzory začínajícím tanečnicím, které mají zde možnost potkat své vzory. A naopak také chceme dokázat, že tanec na mezinárodní úrovni se nemusí tančit jen v Praze nebo v Brně, ale i u nás - na kraji republiky.

Porota soutěže je složena vždy z osobností tanečního světa?

Po oba dny budou taneční vystoupení bedlivě pozorovat odbornice na slovo vzaté - tanečnice a lektorky orientálního tance. V porotě uvítáme např. Zaghareet, Sheylu, Karolínu Idrisovou, Tinu Ahmed a nebo Shereen, ve světě nejuznávanější české břišní tanečnice. Jednou z výhod odborné poroty je na naší soutěži nejen kvalitní posouzení tanečních výkonů, ale také zpětná vazba a rady, o které si může požádat každý soutěžící.

Jak si vede orientální tanec u nás?

Orientální tanec je znám spíše pod laickým označením "břišní", i když je to zavádějící označení. Do tance se zapojuje každý kousek našeho těla a na výsledku se podílí dokonce i vlasy nebo oči tanečnice. Orientální tanec je obecně nejvýstižnější název pro údajně nejstarší tanec (5 až 10 tisíc let) na světě, a vystihuje jeho podstatu – je to druh tanečního umění typický pro více kultur (od Indie v jihovýchodní Asii až po Maroko a Andalusii v západním Středomoří). Zahrnuje řadu rozmanitých variací, tradičních, folklorních i moderních stylů. V České republice se orientální tanec těší velké oblibě na kurzech a různých vystoupeních, ale obecné povědomí o něm je často zkresleno "filmovými scénáři". Každá tanečnice samozřejmě je ráda, pokud se její tanec mužům líbí, ale orientální tanec ve své podstatě uctívá prapůvodní ženská božstva, tančený ženami a určen je výhradně pro ženy.

Zvete na soutěž do Déčka?

Diváci se mohou přijít podívat v průběhu celého víkendu, vstupné je 50 korun na osobu a platí po celý den. Dopolední program (sóla) zahajuje v 10 hodin, odpolední (dua, tria, skupiny) ve 14 hodin. V neděli pro diváky bývá nejvíc atraktivní kategorie profi tanečnic, skupin a tanec s rekvizitami (šavle, závoje, vějíře). Přijďte podpořit svoji favoritku (dceru, kamarádku nebo babičku), poznat krásy orientálního tance, exotické rytmy a tóny arabské hudby a přesvědčit se na vlastní oči o tom, která "hvězda" zazáří nejjasněji.

Vše o soutěži na www.hvezda-orientu.wz.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)