Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Připravuje se vydání knihy Broumovský urbář

Dana Černotová

Pátek, 25. července 2014

Připravuje se vydání knihy Broumovský urbář

Hesseliův urbář, někdy také nazývaný Broumovský urbář, je vzácná kniha z konce 17. století, která byla prohlášena kulturní památkou, bude vydána v nové edici a poprvé po třech století v českém jazyce.

Hesseliův urbář je národní kulturní památkou a významným dokumentem obsahujícím soupis robotních a finančních povinností a je souborem důležitých úředních dokladů spojených s hospodařením určité hospodářské jednotky světské nebo církevní vrchnosti. Je historickým pramenem pro zkoumání dějin zemědělství, lesnictví nebo české kartografie. Urbář je výsledkem dobové inventury veškerého majetku kláštera, kterou Hesselius provedl v letech 1676 - 1677.

Zcela unikátním prvkem urbáře je 24 obrazových příloh textové části, tzv. pohledových map, které Hesselius sám namaloval. Propojil tyto ilustrace s textem urbáře důmyslným systémem čísel a značek umožňujících překvapivě dobrou orientaci v obou dokumentech navzájem. Hesseliův urbář je prvotřídní památkou regionálního i evropského významu, která si zaslouží moderní vydání v překladu do češtiny s doprovodem odborných poznámek, vysvětlivek a se zevrubnými komentáři.

V současné době je originál této publikace kulturní památkou a je uložen ve Státním archivu Zámrsk. Pro vydání urbáře se podařilo zajistit finanční podporu od Královehradeckého kraje, která umožní zaplatit několikaset stránkový překlad z německého do českého jazyka. Podařilo se také naleznout partnera pro odbornou práci a sepsání kritické edice, kterým se stalo Národní zemědělské muzeum. Předpokladem je, že kniha vyjde na začátku roku 2015.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)