Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Přípravy vrcholí. Festival Jeden svět se uskuteční v Polici nad Metují již počtvrté
banner

Přípravy vrcholí. Festival Jeden svět se uskuteční v Polici nad Metují již počtvrté

Michaela Plchová

Pátek, 27. března 2015

Přípravy vrcholí. Festival Jeden svět se uskuteční v Polici nad Metují již počtvrté

Jeden svět se uskuteční od 9. do 12. dubna v Polici nad Metují již počtvrté. V průběhu dvou měsíců se odehraje ve 34 českých městech, Police nad Metují je z nich městem nejmenším. Přesto se po loňském ročníku a v poměru k počtu obyvatel mohou v Polici pochlubit druhou nejvyšší návštěvností. Pro návštěvníky budou připraveny nejen filmy, ale také bohatý doprovodný program.

Letošním tématem je výzva "Praskněte své bubliny". Jde o mentální ochranu, kterou si všichni kolem sebe vytváříme, abychom dokázali přežít ve světě plném zneklidňujících událostí, jež prožíváme takřka v přímém přenosu prostřednictvím médií a sociálních sítí. Výsledkem však není jen ochrana, ale také pasivita a lhostejnost. "Vystoupit ze své bubliny proto vyžaduje nejen osobní odvahu, ale především aktivitu. Právě na to bude letos Jeden svět prostřednictvím dokumentů, ale i doprovodného programu, u diváků apelovat," říká hlavní koordinátorka polického festivalu Marie Hornychová.

Během čtyř dnů se promítneme celkem 13 dokumentů. Vybranými dokumenty se jako každým rokem snažíme pokrýt témata, která aktuálně rezonují ve světě, i neobvyklé či hluboké lidské příběhy. "Letošní ročník je výjimečný tím, že jsme se více zaměřili na české režiséry a uvedeme šest tuzemských snímků. Zaujalo nás, že tematicky překračují české prostředí," vysvětluje Marie Hornychová.

Zahajovacím snímkem bude dokument režisérky Andrey Culkové Cukr blog. Režisérka v něm zkoumá závislost naší společnosti na rafinovaném cukru a dospívá k závěru, že cukr může zabíjet. Režisérka se zahájení zúčastní osobně a bude divákům k dispozici v následné debatě. Ve spolupráci s náchodskou prodejnou lokálních potravin Mlsná farmářka připravujeme tématický raut Jde to i bez cukru. Hosty zahájení budou samozřejmě také naši partneři – zástupci města a sponzoři.

Filmy a hosté

Po většině dokumentů následují besedy s hosty, které jsou velkým tahákem festivalu. Letos přivítáme českého velvyslance v Sýrii Petra Tůmu a jeho diplomatického kolegu a odborníka na Blízký východ Lukáše Gjuriče. Oba budou hosty k filmu Bojovníci ze severu, který ukazuje, jak probíhá verbování studentů do islámských jednotek al-Šabáb. "Je to pro nás exkluzivní příležitost. Petr Tůma je uprostřed dění, v zemi která je v tuto chvíli ze třetiny kontrolována Islámským státem a česká ambasáda jedním z mála západních zastoupení, které v Sýrii dosud fungují," říká další z organizátorů festivalu Pavel Pinkava, bývalý diplomat v Bělorusku.

Naše pozvání přijal také dlouholetý redaktor týdeníku Respekt Jiří Sobota, jenž bude hostem debaty po filmu Válka lží. Dokument odhaluje přiznání iráckého uprchlíka, jehož lži o iráckých továrnách na biologické zbraně pomohly USA zahájit válku v Iráku. Velmi současné téma přináší snímek Neviditelné vlny zabývající se negativními dopady elektromagnetického záření, které prostupuje náš každodenní prostor. Debata bude patřit dvěma odborníkům: Antonínu Fuksovi ze serveru www.elektrosensitivita.cz a Lukáši Jelínkovi z národní referenční laboratoře pro neionizojící záření.

Dalšími hosty budou terénní pracovníci Martin Holeček a Veronika Volfová z kolínské nízkoprahové organizace Prostor Plus. Věnují se mimojiné romským rodinám závislým na drogách a doprovodí proto debatu k filmu Toto a jeho sestry. Dokument sledující dopady globálního oteplování na životy obyčejných lidí na vzdálených místech světa ThuleTuvalu doplní debata s expertem Hnutí Duha Karlem Polaneckým. Noční a neformální debata s redaktorem České televize Janem Martincem a redaktorem MF Dnes Ladislavem Pošmurou čeká diváky po snímku Bugarach. Na jednu stranu úsměvné téma o francouzské vesničce, která má jako jediná přežít prorokovaný konec světa v roce 2012, je na straně druhé příspěvkem k debatě o zneužitelnosti médií.

Dalšími hosty budou režiséři českých snímků: Saša Dlouhý - Je nám spolu dobře, Jiří Stejskal – Jáma a Veronika Lišková – Danielův svět. Dokument Danielův svět promítneme na závěr festivalu. Jedná se zároveň o jednu z největších "bublin", kterou si diváci budou moci prasknout. Jde totiž o otevřenou zpověď mladého muže, který si uvědomí, že ho sexuálně přitahují děti. Přestože film v podstatě jednoduše sleduje mladíkovo sebeobjevování a smiřování se se svou sexuální orientací a životními vyhlídkami, vyvolává v divácích velké emoce a testuje míru jejich tolerance. "Musím říct, že uvedení tohoto filmu bylo největší prasknutou bublinou i pro nás organizátory," dodává Marie Hornychová. "Většina z nás má malé děti a nejdřív jsme si vůbec nedovedli představit, jaké emoce v nás Danielův svět vzbudí."

Je třeba upozornit i na další dokumenty, které promítneme bez diskuze. Snímek Stále spolu režisérky Evy Tomanové na první pohled ukazuje rodinu, žijící alternativně uprostřed šumavských hvozdů. Na pohled druhý ale odhaluje, jak může snaha autoritářského otce žít si po svém, vytvářet jiný druh vězení. Druhým dokumentem je oceňovaný Opři žebřík o nebe režisérky Jany Ševčíkové, která nás zavede pod tatranské vrcholy, kde se kněz Marián stará o lidi na okraji společnosti a dává jim šanci začít znova.

Doprovodný program

V souvislosti s doprovodným programem je na prvním místě třeba zmínit projekci dokumentu Piráti ze Salé o marocké škole nového cirkusu. Připravili jsme k němu nejen debatu s profesionálním cirkusovým umělcem Adamem Jarchovským, ale i workshop žonglování, který bude probíhat v průběhu neděle v přilehlé školní tělocvičně.

Hlavní událostí doprovodného programu je dozajista tradiční koncert. Po předloňské skupině Zrní a loňských Bratrech Orffech přivezeme letos do Police pražsko-táborské uskupení Please The Trees. Alternativní skupina s charismatickým frontmanem Václavem Havelkou vyhrála v roce 2013 cenu Anděl za své třetí album A Forrest Affair udělovanou Akademií populární hudby. Naposledy se o nich hojně psalo v souvislosti s coververzemi známých českých kapel, jako jsou například Garage či Psí vojáci. Please The Trees zahrají v Polici nad Metují benefičně. Výtěžek koncertu bude věnován šestiletému Janu Kutíkovi z Bukovice na nový vozík. Skupina má též jeden originální zvyk, před každým koncertem zasadí v místě konání strom. I v Polici nad Metují tak jeden nový strom poroste.

Polický Jeden svět se rozhodl podpořit o. p. s. Pferda a náchodskou kavárnu Láry Fáry, kteří pomáhají lidem s handicapem získat pracovní a sociální návyky. Jejich klienti budou proto pracovat ve festivalové kavárně, kterou i letos organizujeme ve spolupráci s broumovskou klášterní kavárnou Café Dientzenhofer. "Pro klienty Láry Fáry to bude první příležitost v životě vyzkoušet si práci v nechráněném prostředí. Už teď od nich víme, že se na velmi těší," prozrazuje nám terapeutka Pferdy Zuzana Skřičková. Zároveň v prostorách Kolárova divadla vystavíme plakáty kampaně o.p.s. Pferda s názvem Jsme dospělí.

Letošní novinkou je také to, že se polický festival rozhodl připojit ke skupině míst, kde se jakákoli nenávist a nesnášenlivost netrpí, a označit se tak nálepkou Hate Free Zone (www.hatefree.cz).

V rámci zahájení festivalu proběhne i vernisáž fotografické výstavy společnosti Člověk v tísni o nejchudších z chudých celého světa Lidé na okraji. K filmům označeným v programu hvězdičkou zajišťujeme hlídání dětí v MC MaMiNa.

Jeden svět na školách

Samostatnou kapitolou jsou projekce na školách. Jako každým rokem, i letos se chystáme objíždět školy v Polici nad Metují, Náchodě, Broumově, Hronově, Malých Svatoňovích, Žďáru nad Metují a další, promítat studentům a žákům filmy a vést s nimi debaty. Považujeme to za nedílnou součást festivalu a máme dobrou zkušenost ze zájmem pedagogů i žáků rozvíjet daná témata.

Sponzoři

Pořádání festivalu pod hlavičkou o.s. Julinka podporuje víc než velkoryse Město Police nad Metují a stálý generální partner - textilní závody Veba, a.s. Děkujeme také firmám Hobra – Školník, Hauk, TCM Point, Resl a Mountain Guides 9000.

Aktuální informace sledujte na www.jedensvet/policenadmetuji a na profilu www.facebook.com/JedensvetPolicenadMetuji .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)