Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Projekt obnovy sousoší v Otovicích uspěl v anketě výstavy Má vlast cestami proměn
banner

Projekt obnovy sousoší v Otovicích uspěl v anketě výstavy Má vlast cestami proměn

René Herzán

Úterý, 26. května 2015

Projekt obnovy sousoší v Otovicích uspěl v anketě výstavy Má vlast cestami proměn

V sobotu 9. května byl na Vyšehradě v Praze za velkého zájmu přibližně jednoho tisíce návštěvníků slavnostně zahájen již 7. ročník národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Mimořádného výsledku z hodnocení návštěvníků loňského slavnostního vyhlášení dosáhl projekt obnovy sousoší se sloupem Čtrnácti svatých pomocníků v Otovicích, který se umístil na třetím místě v konkurenci téměř 100 proměn. Ocenění si převzal starosta Otovic Petr Novák.

Ve zcela zaplněné královské Akropoli se v celé své kráse představilo 99 zvelebených míst ze všech koutů České republiky. Na 33 výstavních stojanech tak mohli návštěvníci poprvé spatřit vystavené proměny z celé České republiky pro rok 2015. Nejkrásnější proměnou roku 2014 se v internetovém hlasování stala proměna zámku v Kuníně.

Letošního ročníků se opět účastní několik projektů proměn chátrajících objektů na Broumovsku, mj. obnova kostela sv. Markéty v Šonově, restaurování sloupu se sochou Madony ve Velké Vsi rodiny Sedláčkových, restaurování kalvárie ve Velké Vsi či projekt Jízdárny v Hejtmánkovicích.

Slavnostního zahájení se účastnili i zástupci krajů, které se do putovní výstavy v letošním roce zapojily. Symbolické ocenění kamenné srdce Vyšehradu krajům předal kardiochirurg MUDr. Jan Pirk. Letošního ročníků se účastní kraje – Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký, Zlínský a Hlavní město Praha.

Výstavu si můžete prohlédnout na Vyšehradě před Starým purkrabstvím do 15. června 2015. Poté bude rozdělena do jednotlivých kolekcí a vydá se na svou celoroční pouť po celé naší zemi. Letos poprvé je po dobu setrvání výstavy na Vyšehradě připraven i doprovodný odborný program zaměřený na urbanismus, krajinářství a zahradní architekturu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)