Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Režisér Martin Mahdal přiveze do Police nad Metují film Sedm hvězd nad Náhorním Karabachem
banner

Režisér Martin Mahdal přiveze do Police nad Metují film Sedm hvězd nad Náhorním Karabachem

Pavel Frydrych

Čtvrtek, 15. července 2021

Režisér Martin Mahdal přiveze do Police nad Metují film Sedm hvězd nad Náhorním Karabachem

Režisér Martin Mahdal přiveze do Police nad Metují film „Sedm hvězd nad Náhorním Karabachem“. Projekce na terase před Muzeem papírových modelů je naplánovaná po setmění, od 21 hodin. Před samotným filmem autor, scénárista a režisér film představí a po jeho skončení proběhne debata.

Martin Mahdal je uznávaný režisér a dokumentarista. Autorsky se podílel na několika dílech TV cyklů „Na cestě“, „Neznámí hrdinové“ nebo „Světci a svědci“. Jeho posledním filmařským dílem je dokument „Věčný smutek genocidy“ o hladomoru na Ukrajině. Sedm hvězd nad Náhorním Karabachem seznamuje českého diváka se státem, který zatím nikdo na světě neuznal. Představy o tom, jak se na takovém území žije, míváme značně zkreslené, máme-li vůbec nějaké. Náhorní Karabach je místo opředené mnohými bájemi a pověstmi, místo, které je protkáno magickými příběhy, místo naplněné překrásnou přírodou a laskavými lidmi.

Smyslem filmu je přiblížit tuto zemi tak, jak jsme ji sami zažili při svých návštěvách. Využíváme formu ich kamery a neviditelné průvodkyně, abychom mohli vyprávět příběhy lidí, které život v této zemi přiblíží evropskému chápání. Podle toho, co nám vyprávějí místní lidé, to vypadá, že nezapomněli na základy toho, co činí člověka člověkem, a i přes problémy, spojené s téměř 30 let probíhajícími boji se sousedními Ázerbájdžánci, nerezignovali na svou hrdost a vlastenectví.

Pro diváky bude jistě překvapením, že v této zemi jsou demokratickými volbami voleni prezidenti, zástupci do parlamentu a místních samospráv. Země má svou vládu i referenda. Nejnovějším referendem byl název státu změněn z Republiky Náhorní Karabach na Republika Arcach. Arcach proto, že to je historicky správný název této oblasti.

Sám režisér ve zkratce film charakterizuje následovně: „Film ‚Sedm hvězd nad Náhorním Karabachem‘ je film o tom, jak žijí lidí v zemi, kterou nikdo na světě oficiálně neuznal jako samostatný stát. Jak žijí lidé pod neustálou hrozbou války? Tento film se povedlo natočit ještě před vypuknutím poslední 44denní války, ve které Ázerbajdžán za pomoci Turecka a izraelských dronů, obsadil dvě třetiny území Náhorního Karabachu.“

Promítání v rámci Nové Terasy 2021 pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a s podporou Města Police nad Metují.

Novou Terasu podporují: Květinářství U Petry, Zelenina Suchomel, ZUŠ Police nad Metují, Kavárna K(r)afárna, SČUG Hollar, Elpol Police a Glor.

Vstupné dobrovolné.

V případě nepříznivého počasí se promítání přesouvá na sál ZUŠ Police nad Metují.

Ilustrační fotografie: archiv Martina Mahdala.

V tiskové zprávě je obsažen oficiální text distributora.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)