Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Rozhovor s ilustrátorem Jindřichem Janíčkem

Kateřina Ostradecká

Sobota, 13. června 2020

Rozhovor s ilustrátorem Jindřichem Janíčkem

Rozhovor s ilustrátorem Jindřichem Janíčkem, červnovým rezidentem Literárního domku broumovského kláštera.

Na čem v Literárním domku pracujete?

Zhruba před rokem jsem začal v malém nákladu vydávat vlastní kreslené reportáže. Sešity v jednotném formátu, většinou na 16 nebo 24 stran. Témata různá. Výlet ke kamarádům na chalupu, hudební festival nebo reportáž z mistrovství republiky v atletice. Zároveň s tím jsem tehdy byl v Seattlu a jeho okolí. Nejdál od domova. Samozřejmě jsem už tehdy měl plán nakreslit obdobnou reportáž z této cesty, ale strávil jsem tam 14 dnů a podnětů, co kreslit, bylo hodně a taky přímo na místě jsem na kreslení neměl moc pomyšlení. Tak se plán trochu upozadil. A pak se do toho zamíchala jiná práce. A s každým odsunutím zároveň bobtnal obsah. Takže jsem požádal o rezidenční pobyt, abych konečně po víc než roce měl čas vytřídit náměty a nakreslit je. Měl by to být mix reportáže a vzpomínek na místo na Zemi, které jsme si s manželkou během 14 dnů naprosto zamilovali, a zároveň se trochu bojíme, že už se tam nikdy nemusíme znovu podívat.

Jste v broumovském klášteře poprvé?

Jsem. Kdysi v dětství jsem byl s tátou na cyklistickém výletu po okolí, ale z toho si pamatuji skály a okolní městečka mi splývají, takže ani nemohu potvrdit, že jsme byli přímo v Broumově.

Jak se vám tady tvoří? A jak na vás místo působí?

No tak první týden byl samozřejmě trochu zvykací. Ale vlastně naštěstí několik dnů za sebou propršelo, takže jsem stejně neměl moc jiných možností, než prostě kreslit. S tím souvisí, že zatím jsem byl jen na jednom výletě ve skalách. Šel jsem na Hvězdu a pak do Skalního divadla. Další plán je delší okruh k suchodolské Niagáře a pak nevím. Mám zároveň co kreslit a být zavřený a poslouchat hudbu si taky docela užívám. A z pokoje mám výhled na místní ovce, takže vyklonit se z okna je jako pauza během práce zatím dostačující.

Jak se daří vašemu nakladatelství?

Daří se dobře. Žádná změna vlastně. Mám výhodu, že jsme v nakladatelství jen dva lidé. Nikola – má žena – a já. A taky je to koníček, a ne způsob obživy. Takže nejhorší věc, co se nám může stát, je, že chvíli prostě nebudou vycházet naše knihy.

Chystáte v dohledné době vydání nějakého zajímavého titulu?

Teď připravujeme autorskou knihu Adély Bierbaumer. Je to obrazová kniha, beze slov. Kreslena přesnou, tenkou linkou. Zasekli jsme se na názvu, takže zatím ani nevím, jak ji vlastně víc popsat. Krátké příběhy o humanoidním tvoru, který prostě existuje a zkoumá zákony přírody okolo sebe. Za chvíli by měla jít do tisku, ale je to spíš kniha pro radost. Menší náklad a ani ji neplánujeme dát do distribuce. Bude u nás v knihkupectví a v pár spřátelených obchodech a pak ji budeme brát na knižní festivaly.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)